Opel Astra - przełącza podczas jazdy sam na benzyne..

08 Lut 2009, 20:44

Witam..mam następujący problem..Od jakiegoś czasu..podczas jazdy na gazie..auto samo przeskakuje na benzynę, po czym jedzie dalej?(co wyklucza przegrzewanie sie cewki zaplonowej). W serwisie gdzie instalowalem gaz powiedzieli ze to zakłócenie elekrtomagnetyczne ze strony układu zapłonowego..więc wymieniłem kolejno: kopułke z palcem, świece zapłonowe, przewody wysokiego napięcia. Sprawdziłem także cewke zapłonową zamieniając na inną, problem niestety nie zniknął. W serwisie więc stwierdzili, że może sterownik jest uszkodzony i dali mi nowy na próbę czy problem ustąpi, niestety nic się nie zmieniło. Są dni kiedy auto chodzi normalnie i nawet raz sie nie przełączy..np 4 dni z rzędu, ale kiedy jadę w dluższą trasę problem powraca, nie ma to związku z warunkami pogodowymi, było podejrzenie, że gdy jest bardziej wilgotno, będzie się częściej przełączał, jeśli powodem będzie zakłócenie elektromagnetyczne. Lecz stwierdzam, że przełącza się nawet gdy jest zupełnie sucho. Mechanik stwierdził, że instalacja gazowa jest zabezpieczona w ten sposób iż automatycznie przełącza się na benzynę gdy silnik przekroczy 5500 obr/min, i być może sterownik zbiera zakłamane informacje z silnika o jego obrotach. Sam już nie wiem co mam robić, byłem u 2 gazowników , 2 elektryków i mechanika i nikt nie jest w stanie mi pomóć, bardzo bym prosił o jakieś wskazówki. Pozdrawiam i z Góry Dziekuje.
wedzior
Nowicjusz

08 Lut 2009, 21:40

Ale również przełacza na benzyne wtedy gdy istnieje spadek ciśnienia gazu a kiedy to najczęściej wystepuje?Gdy się kończy gaz lub filterek mało juz puszcza,możesz pójsc tym tropem ale myślę że w serwisie to sprawdzili przecież.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lut 2009, 21:44

Hmm...no tak ale filtr wymieniałem jakieś 3 tygodnie temu..a przełącza również jak jest np połowa baku gazu....
wedzior
Nowicjusz

08 Lut 2009, 21:52

W takim razie poszukaj na tym forum ,był podobny problem ,okazało się,że radząc poszliśmy dobrym tropem,moze tak być w tym wypadku równiez,po prostu musisz przeczyscic styki masowe przy elektrozaworach oraz miec pewnosc,ze gaz dobrze wypływa z butli,albo zatankowaleś :evil: ch...ego gazu tak jak ja ostatnio i wypalam to ku....stwo juz tydzień,na raty. :evil:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Lut 2009, 21:59

A mi kiedyś przełączało się auto,kiedy przetarła mi się izolacja od kabelka plusowego.Jak się kabelek poruszał podczas jazdy,to w końcu się nadłamał i kiedy przez ułamek sekundy nie było w nim styku,to coś tam się działo w sterowniku i przeskakiwało na benzynę.Zaznaczam,że nie był to żaden kabelek od instalacji LPG ale z osprzętu silnika.O ile sobie przypominam,to jak odbierałem auto z warsztatu,to powiedzieli mi że wlutowali nowy przewodzik do alternatora bodajże.Problem zniknął natychmiast.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lut 2009, 22:35

Cóż jest wart minus bez plusa? :P Tutaj może być problem.Ja miałem taki problem,kabelek idący od cewki zapłonowej do instalacji elektrycznej gazu przy samej cewce był ukruszony ale tak,że wisiał na dwóch drucikach i po jeżdzie a to dlatego że elektrozawór nie puści gazu jeśli nie ma iskry ze zrozumiałych względow,dobrze przepatrz sobie te kabelki!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Schyłek ery diesla to już tylko kwestia czasu
    Może się wydawać, że blisko połowa samochodów użytkowanych przez Polaków to auta z silnikiem Diesla. Ich liczba jest jednak niższa niż sądzi wielu zmotoryzowanych – a co więcej, systematycznie spada. Samochody ...