Opel Astra, Volkswagen Tiguan czy coś innego?

18 Lut 2013, 19:40

Witam chcę kupić nowy samochód z salonu. Mam 75tys. złotych i chcę je rozsądnie wydać, na rozsądny samochód. Dlatego moje pytanie, który samochód jest lepszy? Astra Hatchback Cosmo 1.6 115 KM czy może Volkswagen Tiguan 1.4tsi 122KM ? Ma to być samochód rodzinny, na długie podróże jak i przystosowany do jazdy po mieście. Zastanawiałem się nad tymi dwoma samochodami, jeśli ma ktoś inne propozycje, także proszę o pomoc. Pozdrawiam Otis
otis
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 01 2012
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2013

18 Lut 2013, 20:11

Zdecydowanie Astra, z racji lepszego wyposażenia i lepszej stylistyki bo ten Tiguan to taka krótka pokraka. W dodatku ten 1,4TSI to nie jest trwały silnik.
Jeśli SUV to o wiele lepszym wyborem są Kia Sportage i Hyundai ix35. Sa większe i lepiej wyposażone od VW przy niższej cenie. Jakbym miał brać kompaktowego hatchbacka to też zajżałbym do tych marek, bo ich propozycje (cee'd i i30) to jedne z lepszych na rynku. O wiele rozsądniejsze zakupy bez płacenia za znaczek.
Jak musi być niemiec to Golf VII albo poczekać na nowego Leona ale tu też nie ma rokujących bezawaryjnością na przyszłość silników.
Obejżyj nowego Civica albo Aurisa.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna