Opel calibra 2.0,nadmierne-spalanie

16 Gru 2009, 17:21

Witam. Moim problemem jest nadmierne spalanie benzyny(opel calibra 2.0 8v rocznik 1994). Chodziłem do różnych osób ale nikt nie był w stanie mi pomóc. Ostatnie tankowanie wyszło 33 litry a przejechałem 138km czyli ponad 20 litrów na 100. Przy czym ani razu nie dałem więcej niż 2500 tyś Obr/min. Jeżdżę spokojnie przedewszystkim w mieście do pracy itd. Ogólnie samochód chodzi dobrze niema widocznych wycieków. Gdyby ktoś mógł doradzić w czym może tkwić problem byłbym wdzięczny. Z góry dziękuje :smile:
jawa85
Nowicjusz

Miejscowość: rumia
  • 16 Gru 2009, 20:09

20l/100? troche dużo, ale obstawiam sonde lambde, a kody błędów sprawdzałeś?
    artj
    Początkujący

Miejscowość: Polska

16 Gru 2009, 21:05

Jestem laikem. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć co masz na myśli odnośnie sprawdzania błędów? Z góry dziękuję za pomoc.
    jawa85
    Nowicjusz

16 Gru 2009, 21:18

Chodzi o podłączenie autka pod kompa koszt u mechanika myślę, że ok 50zł. Jak mechanik podepnie to wtedy wyskakują błędy co jest nie tak jak powinno.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

16 Gru 2009, 21:25

Bardzo Dziękuje, myślę że już dam sobię radę rozwiązać ten problem.
    jawa85
    Nowicjusz

16 Gru 2009, 21:57

Pod żaden komp samemu można sprawdzić kody, PrezesArtek nie mieszaj nikomu w głowie
    Tu masz opisane jak to zrobić, musisz się tylko zalogować, oczywiście za darmo
    http://www.calibra.pl/forum/viewthread.php?thread_id=14
    Jeżeli z czytasz kody to daj znać Tu, lub na tej stronce co podałem
    artj
    Początkujący

16 Gru 2009, 22:03

dzięki
    jawa85
    Nowicjusz

16 Gru 2009, 22:06

Na pisał, że jest laikiem dlatego od razu poradziłem do mechanika pod kompa podłączyć i mieć wszystko czarno na białym.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

17 Gru 2009, 07:17

Tak tylko że to jest tak proste, że dziecko 10 letnie by sobie poradziło, więc szkoda tych 50zł na coś co samemu można zrobić :mrgreen:
    artj
    Początkujący

21 Gru 2009, 18:00

byłem w stacji kontroli pojazdów podłączony pod komp. i nie stwierdzono błędów:( sonda lambda działa poprawnie! wychodzi na to, że ktoś podbiera paliwo albo co bardziej prawdopodobne za krótkie robie dystanse i ciągle jeżdżę na papie tylko czemu taka wielka różnica litrażowa? Ostatnio zatankowałem 25 litrów i przejechałem 77kilometrów poczym stanąłem!
    jawa85
    Nowicjusz

21 Gru 2009, 20:58

a nie cieknie ci nigdzie paliwo?
    może któryś wężyk pękł lub ma mikro pęknięcie i podczas jazdy sika ci paliwem stąd te ubytki
    najlepiej wjedź a kanał, odpal i poszukaj czy gdzieś nie cieknie
    artj
    Początkujący

22 Gru 2009, 14:28

cieknące wtryskiwacze są częstą przyczyną zwiększonego zużycia paliwa, z mniej poważnych spraw: kiedy zmieniałeś ostatnio filtr powietrza w dolocie, poza tym jakieś nieszczelności w dolocie również wpływają na zużycie paliwa. Ciśnienie w oponach również ma znaczenie. Idą dalej tropem oporów toczenia, czy sprawdzałeś czy każde koło toczy się swobodnie, może masz pozapiekane hamulce.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

23 Gru 2009, 17:59

Co do wtryskiwaczy to raczej odpadają, ponieważ komputer wywalił by błąd, a tak się nie stało, ciśnienie w oponach jest bardzo ważne lecz takiego wzrostu spalania nie spowodowały by. No chyba że wszystkie te rzeczy razem wzięte
    artj
    Początkujący

23 Gru 2009, 18:19

ja bym tak komputerom nie wierzył. Warto było by sprawdzić jakie panuje ciśnienie w układzie paliwowym i czy jest utrzymywane na stałym poziomie. A co z oporami toczenia? Co z filtrem powietrza, kiedy ostatnio zmieniałeś?
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk