Opel Callibra PROBLEM Z HAMULCAMI

21 Paź 2009, 17:07

witam
Mam dosc powazny problem z moja calibra Podczas jazdy czesto hamulce nie dzialaja jak powinny , jakby nie mialy wspomagania - pedał hamulca wciska sie tylko czesciowo tak jak przy wylaczonym silniku . Istnial kiedys w tym aucie system ABS ale podobno teraz nie jest nawet podłaczony tylko nie bardzo jestem tego pewien poniewaz od zbiorniczka z plynem hamulcowym idzie wezyk przez pompe od ABS .nie wiem czy dobrze mowie bo za bardzo sie tym nie znam.
z gory dzieki za pomoc
Tsebinam
Nowicjusz

Miejscowość: częstochowa
  • 03 Gru 2009, 18:12

a swieci sie kontrolka abs ?
    waldekkiepski11
    Nowicjusz

Miejscowość: białystok

03 Gru 2009, 20:26

Musi być podłączony bo płyn ze zbiorniczka idzie najpierw do urządzenia ABS a z niego wychodza przewody na hamulce poszczególnych kół.
    Sprawdź wszysko w okolicy sewra ( w oplach jest chyba wezyk na podciśnienie powietrza dochodzący do serwa tylko nie wiem czy w tym modelu tak jest)
    Albo zrób mały test- popompuj troche pedałem hamulca i trzymając go wcisniętego odpal samochód -powinien delikatnie się opuscic - jesli tak jest to wszystko gra z serwem.
    Proponuje sprawdzić jescze zaciski hamulcowe.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
      Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...
      Renault Spider
      Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...