Primera nie ma kopa .. sprzeglo ?

12 Kwi 2009, 17:31

witam ! mam problem chyba mi sie sprzeglo slizga ( nie jestem mechanikiem wiec nie wiem ) otoz.. auto mi zamula na maxa, mam silnik 16v 116 KM ( na gazie) i nie umiem poleciec wiecej niz 110km/h w dodatku do 60km/h przyspiesza a potem jest meka, auto nie ciagnie, muli totalnie...
obroty skacza a auto nie przyspiesza !! totalna zamula.. auto jezdzi tak samo na gazie jak i na benzynie... moim zdaniem to sprzeglo ale az sie boje.......................
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
  • 12 Kwi 2009, 20:44

A jak ci silnik reaguje na wciskanie pedału gazu na biegu jałowym? Wchodzi płynnie w obroty czy też go muli?
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Kwi 2009, 22:08

A jak jest z przyspieszeniem do tych 110 km/h?Po depnięciu na pedał gazu przyśpiesza normalnie,czy też są problemy?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2009, 09:58

na biegu jalowym obroty w normie, do 60 km/h przyspiesza normalnie potem muli strasznie - obroty rosna (silnik ryczy) a predkosc nie wzrasta..

mam 5 bieg 2500 tys obrotow/min 110 km/h i jak depne mu to obroty ida ale jade dalej 110...

do 60km/h muli moze troche ale nie zauwazalnie, auto mi plywa na obrotach skacza przy kazdej predkosci
    dawid551
    Początkujący

13 Kwi 2009, 09:59

ogolnie na kazdym biegu mam tak ze wpierw ida obroty a potem dopiero troche przyspieszy ;/
    dawid551
    Początkujący

13 Kwi 2009, 10:09

Jeśli samochodem stoisz ,dajesz na luz i robisz przygazówkę ,silnik ryczy jak wściekły ,płynnie wchodzi w obroty ,nie ma problemu z uzyskiwaniem mocy,czujesz że ma tę moc to cóż wszystko wskazuje na skrzynię ,jeśli jednak też pojawiają się problemy w takim przypadku to raczej przyczyn trzeba szukać w układzie zapłonowo-paliwowym.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

13 Kwi 2009, 10:17

nie wchodzi chyba plynnie na obroty .. nawet na 2 biegu obrotyt mi skacza .. na jedynce nie wiem bo szybko zmieniam na dwojke
    dawid551
    Początkujący

13 Kwi 2009, 11:25

Nie rozumiesz pytania.Ostatnio mialem odczuwalny spadek mocy w swoim samochodzie,gdy przyjechałem pod dom,stanąłem i zrobiłem przygazówkę stojąc,już wiedzialem że coś jest nie tak,Wszystko mam nowe(świece,kable,kopułkę ,palec ,moduł),dałem gaz na maksa i nie wyczułem tej mocy silnika ani na gazie ani na benzynie,sprawdziłem czy kable dobrze siedzą na świecach,wszystko było ok,no to zajrzałem do środka filtra powietrza a tam dziura wielkości 5 złotówki i prało niefiltrowanym powietrzem do gażnika,zbyt dużo powietrza zaczęło napływać i silnik osłabł.kiedyś 10 lat temu miałem wystrzał gazu przez przebicie na kablach,zakleiłem tę dziurę i ten distal odleciał.Rozumiesz teraz?Powiedz jak silnik wchodzi na obroty gdy stoisz i na biegu jałowym robisz przygazówkę,ryczy czy zaczyna tracic moc!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

13 Kwi 2009, 13:42

rrrryczy :D poprostu obroty mi faluja jak juz jade ....
    dawid551
    Początkujący

13 Kwi 2009, 13:49

Jeśli ryczy na wolnych a muli go w czasie jazdy i obroty falują to skrzynia ślizga ale to najlepiej jest wyczuć w jeżdzie pod górę.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

13 Kwi 2009, 13:53

ale dlaczego obroty wzrastaja a predkosc nie ? jak to sprawdzic z ta jazdapod gorke ?
    dawid551
    Początkujący

13 Kwi 2009, 14:17

Przy jeżdzie pod górę wyrażnie poczujesz ślizganie tarczy sprzęgłowej,obroty wzrastają a samochód nie przyśpiesza gdyż najprawdopodobniej masz ten problem.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

13 Kwi 2009, 20:07

mam tak nawet gdy jade po równej drodze...
    dawid551
    Początkujący

13 Kwi 2009, 20:37

Ale pod górę poczujesz to wyrażniej!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

13 Kwi 2009, 21:33

Wiem o czym Pan mowi. Dziekuje za pomoc.
    dawid551
    Początkujący