Opel combo

09 Lis 2010, 22:31

witam wszystkich mam taki problem z oplem combo 1.3 CDTI i nie wiem co mu dolega jak zapale silnik to strasznie się coś tłucze w okolicach skrzyni biegów tylko nie wiem co to a po wciśnięciu sprzęgła stukot cichnie , :sad: bylem już u kilku mechaników i jeden mówi ze to kolo dwu masowe a jeden ze to skrzynia i nie wiem co to może ktoś zna taki przypadek??
Ostatnio edytowany przez SongoQ, 18 Lis 2010, 20:28, edytowano w sumie 1 raz
SongoQ
Nowicjusz

Miejscowość: Andrychów

10 Lis 2010, 17:21

dwumasa często hałasuje również przy gaszeniu lub na przemian przy mocnym przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem. Czy jest różnica pomiędzy odpalaniem na wciśniętym sprzęgle a bez sprzęgła na luzie?Chodzi mi czy po odpaleniu i puszczeniu sprzęgła hałas występuje za każdym razem. Jaki masz przebieg bo jak koło 200kkm a nie było wymiany dwumasy to czas najwyższy się na nią szykować.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

12 Lis 2010, 09:31

tak hałasuje za każdym razem jak tylko puszcze sprzęgło nawet na luzie
SongoQ
Nowicjusz

12 Lis 2010, 17:37

Będzie chyba skrzynia, spuścić olej i zobaczyć czy nie ma w nim opiłków i obcych elementów.
łożysko sprzęgła także może hałasować, tak czy siak skrzynia do wyjęcia, a jak już tyle pracy się włoży to wymiana sprzęgła to tylko 15 min więcej roboty i spokój na lata a tak jak masz za 2 czy 3 miesiące znowu skrzynie wyciągać aby sprzęgło zmienić to masz podwójne koszta robocizny i znowu bez auta przez 2 czy 3 dni także warto zrobić to odrazu.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

17 Lis 2010, 23:24

dzieki wielkie kolego za pomoc :D
SongoQ
Nowicjusz