Opel Corsa 1.3 CDTI

24 Wrz 2009, 00:22

Witam

Tak się składa że mam taki samochodzik jak Cie interesuje ;)

Jeżdżę nim już pół roku (15tyś km) i myśle że na pare rzeczy musisz zwrócić uwagę...

Już na początek poproś by samochód nie był odpalany wcześniej, byś mógł go posłuchać na zimnym silniku... to że odpali Ci nie od dotknięcia kluczyka to normalne, rozrusznik musi chwilkę się zakręcić... tak już mają te silniczki... Ale zwróć uwagę na prace silnika jak już odpalisz... otwórz maskę i posłuchaj czy nic ci nie stuka... te autka mają problem na zimno z kultura pracy, często stuka coś jak by za luźny łańcuch rozrządu...

Druga sprawa to przejdź się nim po jakimś małym ostrym progu zwalniającym, oczywiście bez katowania, u mnie luzy w zawieszeniu były i mimo wymienienia standardowych rzeczy dalej delikatnie coś tam słychać, właśnie na krótkich, ostrych progach ;P

pół roku temu miałem okazje kupić za 12 tyś z 2005 roku, ale nie miał nic, nawet radia, za swojego dałem 15 tyś z 2003r i mam za to elektrykę, klimę, 4 poduszki i alufelgi... za 20 tyś możesz nawet dostać 1.7 cdti... ;)

Nie słuchaj że ma turbo dziurę, bo to chyba opinia gości co benzyną sobie jeżdżą, albo tak jak ja czasem od ojca biorę passata 2.0 TDI co 140 koników ma... to jest inna klasa samochodów i nie ma sensu porównywać ;P

1.3 CDTI jest bardzo dynamiczny, powyżej 2000 tyś obr daje z siebie wszystko ;) wystarczy mocniej wcisnąć pedał gazu, jak nie wciśniesz to nie pójdzie :P
Jechałem nim w 4 osoby nad morze, 450 km w jedną stronę i nawet mandat udało mi sie dostać za przekroczeni prędkości :D

Co do spalania, muszę Cię rozczarować, katalogi katalogami, a życie swoje pokazuje ;P

Jazda po wrocławiu, korki, nerwy, często przyciskam mocniej gaz spalanie do 7l/100km z klimą do 8l nie dochodzi, ale prawie :P

Autostrada: średnia prędkość 130 - 150 koło do 6l

Zwykła mieszana trasa, jakieś wyprzedzanie, kawałek autostrady, średnio koło 4.5l ;)
Jak będziesz się ciągną jak teściowa 80 km/h to Ci pewnie i do 4l zejdzie ;)

(z cors mniejsze ma tylko 1,7 DI (65KM), ale to starszy silnik i nie ma porównania co do przyśpieszenia;)

Najważniejsze oglądaj samochód na spokojnie! blacha blachą, ważniejszy mechanik, jak masz jakiegoś co na dieslach się zna bierz ze sobą, to naprawdę delikatne silniczki, a jak ktoś sprzedaje to na pewno musiał być bity lub coś się sypie!!!

Z dwojga złego wolał bym by gdzieś lekko od tyłu był walnięty niż gdyby miał mnie po kupnie czekać jakiś nieoczekiwany remont silnika czy innych podzespołów...

Podsumowując!!
Autko super, ale trzeba o nie dbać! :)
pawtek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

24 Wrz 2009, 21:33

Ja bym jednak szukał 1,7 DTI to japońskie silniki isuzu nie wrażliwe na jakość paliwa takowego właśnie szukałem i znalazłem 1,3 CDTI to juz produkcja fiata i jest już z nimi więcej kłopotów, ewentualna naprawa wtryskiwaczy cię załamie
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

26 Wrz 2009, 19:26

To nie jest tak.Silniki CDTi mają bardzo dobre opinie wśród użytkowników,są na pewno zdecydowanie lepsze od silników DTi ale pod jakim względem?! Być może pytającego nie interesują ewentualne koszty remontu aparatury wtryskowej silnika common -rail,które niejednego użytkownika szukającego oszczędności przyprawiają o palpitacje serca jeśli akurat będzie miał pecha i awaria przytrafi się podczas kadencji użytkowania przez niego samochodu,niewątpliwie silnik 1.3 CDTI(inaczej 1.3 JTD) jest najlepszą jednostką tego typu na świecie.Silnik jest delikatny(jakość paliwa) ale na pewno mniej delikatny od jednostek tego typu oferowanych przez innych producentów.Zdecydowanie polecane są jednak silniki 1.7Di Oraz DTi,ta informacja niech będzie przydatna tym ,którzy szukają oszczędności :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi quattro - historia napędu
    Dzięki quattro, Audi stało się pionierem stosowania napędu na cztery koła w samochodach osobowych. Początki projektu sięgają zimy 1976/77. Wówczas grupa inżynierów Audi odbywała jazdy testowe w zasypanej śniegiem ...
    Volvo 900 - samochód do driftu
    Volvo pożegnało się już z napędem na tył, ale kiedyś sprawy miały się zupełnie inaczej. A modele z serii 200, 700 i 900 wychowały wielu skandynawskich rajdowców i drifterów, którzy za ich kierownicą ćwiczyli ...