Opel Corsa 1.3 CDTI

18 Wrz 2009, 21:58

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Przymierzam się do zakupu Opla Corsa 1.3 CDTI, rocznik 2004-2005, mam na ten cel 20.000pln.
Poszukuje autka jak najoszczedniejszego ze wzgledu na dalekie dojazdy do pracy i na uczelnie. Nie zalezy mi na super osiagach, i tak bedzie żwawszy niz poprzednie moje auto tj VW GOLF III 1.4 60KM. Zalezy mi na niskim spalaniu i wzglednie niskich kosztach eksploatacji. Do wyboru tego akurat modelu przekonaly mnie opinie na przeroznych portalach i forach - rowniez na tym. Samochod wydaje sie byc najodpowiedniejszy do moich mozliwosci oraz potrzeb.
Zaierzam "upolowac" egzemplarz kupiony w salonie w Polsce od pierwszego prywatnego wlasciciela a przed zakupem sprawdzic samochod w ASO. Mam na to czas i duzo cierpliwosci, samochod musze kupic zanim spadnie snieg i szlag trafi komunikacje miejska ktora sie obecnie poruszam - takze czasu mam sporo ;)
Mysle, ze bede nim robil troche ponad 20.000km rocznie.
I tu do was pytanie drodzy forumowicze: zakladajac, ze uda mi sie kupic zadbany egzemplarz, to z jakim przebiegiem mniej wiecej nalezy szukac takiego autka zeby posluzylo kilka lat w miare bezawaryjnie?? Czy mozna kupic z przebiegiem okolo 150.000km spokojnie jezeli autko bylo na czas serwisowane i zadbane czy raczej nalezy szukac takiego z przebiegiem ponizej/okolo 100.000km?? Zakladam oczywiscie, ze przebieg bedzie udokumentowany i sprawdzony przeze mnie w ASO.
Z gory dziekuje za wszelkie informacje dotyczace tego autka i pozdrawiam!
lewymokiem
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

19 Wrz 2009, 00:19

Kolego powiem Ci tak jak dla mnie wystarczy Ci Deawoo Lanos autko jest ekonomiczne i zarazem w miarę żwawe eksploatacja ( części zamienne ogólna dostępne). Tak że ja na twoim miejscu kupił bym sobie Lanosika i później uzbierał na jakiś fajny wozik :wink: Tutaj masz pare przykładów tego Lanosa. Takim Lanosem powinieneś długo pośmigać jeśli będziesz dbał o niego.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] ( Lekki Tuning)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

19 Wrz 2009, 08:51

vw nie przesadzasz, ktoś pyta o auta 2004+ za 20tys. a Ty dajesz Lanosy z 2001 za 8tys, trolujesz
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

19 Wrz 2009, 09:01

No dokładnie, poza tym Lanosa kupisz dużo taniej :P
Corsa - spoko. Możesz poszukać też Fiesty MK6, Golfa IV, Punto II po face liftingu, Ibize III :)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

19 Wrz 2009, 09:21

Generalnie z tematem jakie auto kupic poradzilem sobie sam, wybór padł na corse z wielu względów: spalanie, względna bezawaryjność, stosunkowo młode auto za pieniądze które mam, w miare duzy wybór krajowych pewnych egzemplarzy, niezly wyglad itd...
Na samochod chce wydac 20000, wybaczcie ale zagazowany lanos mnie nie ineteresuje :D
Moje pytanie dotyczy przebiegu, z jakim przebiegiem szukac zeby bylo dobrze ;)
lewymokiem
Nowicjusz

19 Wrz 2009, 09:42

Poczytaj trochę o tych silnikach. Ostatnio spotkałem się z opinią, że nowe relatywnie mocne niskopojemnościowe diesle są strasznie wyżyłowane i przez to mniej żywotne, od starszych diesli. Tyle, że przez mniej żywotne ma się tu raczej na myśli 350-400k km zamiast 700k-1mln km. Nie wiem ile w tym prawdy.

Ogólnie na przebieg w dieslu patrzyłbym mniej niż w benzynie, wiadomo że dieslem jeździ się więcej, wszystko do 150k-200k km to normalne przebiegi dla 5 letniego diesla. Wiadomo im mniejszy przebieg tym fajniej, ale bardziej zwracałbym uwagę na stan techniczny jako taki (przedzakupowy przegląd u mechanika to podstawa! I daje bardzo dobrą podstawę do zbicia ceny. U mnie za 130zł kompleksowego przeglądu, zbiłem cenę o dodatkowy 1000zł).
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...

19 Wrz 2009, 10:23

Lukxxx dzieki za rzetelna odpowiedz!
Autkiem nie zrobie raczej wiecej km niz okolo 150000 wiec luz.
Oczywiscie wizyta u mechanika to podstawa i na 100% taka sie odbedzie.
Pozdrawiam!
lewymokiem
Nowicjusz

19 Wrz 2009, 21:58

Albo weź mechanika ze sobą ^^ Ja kupując autko miałem o tyle dobrze, że ojciec mechanik :D
Helly
Początkujący

20 Wrz 2009, 13:04

Nie prawym okiem, celujesz w dobry samochód z udanymi silnikami Diesla ale?!Najbardziej polecanymi są te Corsy,które napędzane są silnikami 1.7DI lub 1.7DTI,napędzane są motorami o tradycyjnych układach wtryskowych(bez common rail),palą tylko mikroskopijne ilości paliwa więcej a nie są tak wrażliwe na jakość paliwa i nie są tak delikatne :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Wrz 2009, 22:21

I nie zapewniają takich osiągów oraz są głośniejsze ;)
Helly
Początkujący

21 Wrz 2009, 20:22

Porównamy,porównamy! 1.3 CDTi moc 70 KM/1.7 DTi 75KM,predkość max 165/170 km/h,przyśpieszenie 14.5/13.5,spalanie 5.7/3.8/4.5-1.7 DTi 5.8/4.1/4.7 :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Wrz 2009, 22:01

Helly napisał(a):I (...) są głośniejsze ;)

Tylko, żeby to zauważyć trzeba podróżować w komorze silnika...
Co do samej CC to przyjemne autko i w zasadzie bezawaryjne auto.
Wadą fabryczną były padający wybierak lewarka skrzyni biegów (ale to zostało poprawione w bodaj 2003 r. więc Ciebie nie dotyczy) i niestykająca kostka w tablicy zegarów (w trakcie jazdy opadają Ci wskaźniki i nie działają kontrolki a gdy przytrafi się to na postoju to nie idzie auta odpalić - doraźnym rozwiązaniem tej dolegliwości jest uderzenie od góry pięścią w zegary ;) )
Uważaj tylko na elki bo dużo tych aut jest po szkołach jazdy (np z kuj-pom - do niedawna WORD w Bydgoszczy egzaminował na Corsach i wszystkie L w mieście to były CC a teraz poszły do ludzi).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

22 Wrz 2009, 06:33

Ja bym szukał jednak z 1,7 DTI lub CDTI. Po prostu 1,3 ma sporą turbodziurę....Jezdziłem taką Corsą i miałem też okazję jechać Punto z tym silnikiem(1,3 to konstrukcja od Fiata) i w obu autach tak samo to irytowało. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

22 Wrz 2009, 09:57

Tylko, żeby to zauważyć trzeba podróżować w komorze silnika...

widać, że nie miałeś nigdy do czynienia z tymi silnikami ;)
Helly
Początkujący

22 Wrz 2009, 20:32

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, utwierdziliscie mnie w wyborze i z tego sie ciesze!
Co do eLek to sam sie uczylem i zdawalem prawko na takiej corsie, ale to byly wszystko benzynowe, przynajmniej tu w Katowicach.
Ogladam wszystkie diesle ale tych 1.3 jest znacznie wiecej a i tak znalezc fajna prywatna oferte nie bedzie latwo ;) No i bedzie to CDTI z uwagi na rocznik ktory mnie interesuje.
Dzwonilem juz do ASO Opla w Katowicach i za 250pln bardzo dokladnie sprawdzaja samochod lacznie z pomiarem grubosci lakieru. Za jakis tydzien zaczynam intensywne poszukiwania.
lewymokiem
Nowicjusz