23 Lis 2010, 20:17
Witam,
Jestem nowy na forum i dodatkowo nie znam się na samochodach bo dopiero zaczynam :P proszę być wyrozumiałym :)
Opel corsa 2, 3 drzwiowy, szyberdach: ( otwierany w 2 strony, lekko do góry i wsuwany pod dach )
Pierwszy problem i pierwszy post....
Jakiś tydzień temu, zaczęło mocniej padać, wsiadam do auta, zapinam pas, i po chwili mam mokre ubranie - pas jest mokry, do tego stopnia, że praktycznie można go wykręcać... W tej listwie, gdzie jest mechanizm od pasów - mokro - widać jak woda ścieka przy podłodze, wszystko po stronie kierowcy. Pierwsze co - uszczelka - popsikałem na szybko jakimś silikonem do uszczelek, nie pomogło - po jakimś czasie - wyczyściłem uszczelkę, wyczyściłem blachę do której przylega, popsikałem znowu silikonem - dalej przecieka. Poczytałem gdzieś na innych forach, że pewnie kanaliki zapchane - sprawdzam kanaliki - faktycznie są ale od przodu, wody jakoś specjalnie dużo nie widać, nie widać by były zapchane, poza tym, z tyłu nie ma żadnych kanalików - a cieknie bardziej z Tyłu niż z przodu ( z przodu nic nie widać ) a z tyłu ( pas kierowcy ) pas mokry... Nie wiem co jeszcze może być nie tak, będę próbował odkręcić tą listewkę przy pasie, zobaczyć co tam się dzieje, ale oprócz wymiany uszczelki w szyberdachu ( nie wiem gdzie się kupuje taką uszczelkę, na allegro nie ma nic do opla corsy ) albo zamurowaniem szyberdachu - nie przychodzi mi do głowy nic innego :) proszę o poradę...