Opel Corsa 2001 r. 1.0 benzyna

31 Sty 2011, 16:18

No niby tak ale pamiętajmy żeby nie trafić na auto poflotowe bo wtedy mogą być rózne cyrki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Sty 2011, 16:30

Usunięto mój wpis, ale poruszyłem dość ważną kwestie przy kupnie punto czy corsy. Wszelkie raporty spalania mówią że jesli chodzi o ekonomie jazdy lepiej brać silniki 1,0 dla corsy, bo palą 0-5-1l mniej od 1,2 czy 1,4. Wy mówicie że silnik nieco większy to spali tyle samo, bo mniej trzeba depnąć, ale jak ktoś nie depta mocno a jeździ 50-70 po mieście to teoretycznie 1,0 silnik spali mniej. Dynamika jazdy to zupełnie inna bajka, pisze tylko o spalaniu.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

31 Sty 2011, 16:33

pit85 no niby tak, ale pomysl ze jedziesz takim autem ze slabym motorem , a chce sie szybko rozbujac za kazdym razem powiedzmy do 60km/h to musisz mu deptac, bo inaczej to zbyt dlugo trwa..

Kwestia druga, bardzo wazna ! Corsy i Punta czesto jezdzily jako "L" !! Autorze uwazaj na to , koniecznie na warsztat z autem przed zakupem.
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

31 Sty 2011, 16:35

Dokładnie,Corse z silnikiem 1.0 trzeba deptać żeby to jakoś jechało a wtedy spalanie nieco wzrasta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

31 Sty 2011, 16:41

W mieście nie podeptasz sobie uwierz mi:) 50km/h i jedziesz w sznureczku za wszystkimi, jeśli to auto tylko do miasta to ja nie wiem czy 1,0 12v nie jest dobrą opcją. W małych miastach czy miasteczkach może można się rozpędzić bardziej i wtedy to się jakoś odczuje...z tego co sie orientuje w "L" jezdziły tylko corsy C, a punto I o ile dobrze pamiętam.
pit85
Aktywny

31 Sty 2011, 17:03

Ja raz miałem okazje wozić sie Corsą C jako L (wtedy jako autem zastępczym nim jeżdziłem) i dobrze że tylko po placu bo na miasto bym sie bał tym wyjechać bo było już wytyrane jak siedem nieszczęść :roll:
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

31 Sty 2011, 18:25

A czy blachy w tej corsie są ocynkowane?
m.a.r.c.i.n
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

31 Sty 2011, 19:49

zdawalem prawo jazdy na slasku, 3 lata temu skonczylem "jazdy" wlasnie na punto II przed liftem :wink: bodajze rok 2002 mialem, a na egzaminie grande punto, bo akurat zakupili cala flote - wczesniej w WORDzie mieli tylko punta II
dawid551
Początkujący

31 Sty 2011, 20:10

Co do Fiatów Punto - bardzo awaryjne jest w tym aucie elektryczne wspomaganie kierownicy oraz zdarzają się kłopoty ze sterownikiem silnika, który nie podaje napięcia na cewkę zapłonową i brak jest iskry. Koszt wymiany to około 3 tyś zł.
Oczywiście nie wszystkie Punto były z tymi awariami, ale warto wiedzieć, że były. A któe wersje to trzebaby posprawdzać w sieci. Chyba, że ja znajdę czas i posprawdzam w fakturach w jakich rocznikach tych samochodó było to naprawiane. Niedawno na jednym z warsztatów miałem chyba do wymiany właśnie ECM.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2011, 20:18

MotoAlbercik jak bedziesz wiedzial cos wiecej na temat wersji i rocznika to daj znac. Na pewno sie to przyda, nie tylko mnie :wink:
dawid551
Początkujący

31 Sty 2011, 20:28

Podobno w Corsie C są już lepsze blahy, ale nie spodziewałbym się cudów. Póki co mało się o tym pisze bo wersja C istnieje dopiero 10 lat, więc ruda jeszcze nie atakuje, ale za 2-3 lata pewnie coś więcej będziemy wiedzieć, jeśli będzie tak jak w poprzedniczce to będzie to najsłabsza strona Corsy. Ale to tylko rdza, da się z tym żyć:)
pit85
Aktywny

31 Sty 2011, 20:43

Kiedyś usłyszałem takie stwierdzenie o Corsie z 1 litrowym silnikiem, że to auto z silnikiem od odkurzacza. :mrgreen:
Jeździłem 1,4 - moim zdaniem to wogóle minimum do miasta.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

31 Sty 2011, 22:24

O ile sie nie myle to Corsa C miała już ocynk.
Barol
Awatar użytkownika

31 Sty 2011, 22:37

pit85 napisał(a):W mieście nie podeptasz sobie uwierz mi:) 50km/h i jedziesz w sznureczku za wszystkimi

Ta, jedziesz. :roll: Zapraszam na przejażdżkę po warszawie :wink: Raczej ruszasz, stajesz, ruszasz itd i to właśnie wtedy jest największe spalanie.
A co do Corsy z silniczkiem 1,0 to koleżanka z pracy ma i sobie chwali właśnie ekonomiczność (jeździ głównie po mieście i czasem w trasę po ok 300km i jest zadowolona)
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

01 Lut 2011, 11:45

Lepiej silnik 1.2 przynajmniej cichszy i dynamiczniejszy 1.0 straszny muł