Opel Corsa A kopci i bierze olej

14 Sty 2010, 19:04

Witam.Mam problem dotyczący corsy Az motorem 1.2 benzyna.Jeździłem nią przez jakieś 2 tygodnie bez żadnych problemów.Nagle auto zaczęło kopcić na kolor biały z dodatkiem jakby niebieskiego.Problem w tym że nie odnotowałem spadku kompresji(mocy silnika), co zazwyczaj ujawnia się przy ,,wytłuczonym silniku''.W dodatku pobiera kosmiczne ilości oleju!Jakieś 0.5 litra na około 10 minut jazdy.
Prosiłbym o pomoc w wyjaśnieniu problemu.Kolega mówił że to mogą być pierścionki.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
WojtekRally11
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice
  • 14 Sty 2010, 20:34

Możliwe, że to pierścienie - i raczej bez remontu się nie obejdzie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

14 Sty 2010, 21:24

Tak też właśnie myślałem.Auto chcę przebudować pod rajdy, a raczej ćwiczenie przed startami(do prawka jeszcze 2 lata),więc z tond takie pytanie czy remont samych pierścieni będzie opłacalny?
    Znajomy mi mówił że zamiast remontu kupiłby używany silnik.Ale raczej wole się nie bawić w swapy.Więc czeka mnie zmiana autka? :???:
    WojtekRally11
    Nowicjusz

15 Sty 2010, 11:20

ja ci powiem tak jezeli pierscienie sie posypaly to z reczta tam tez pewnie nie ma rewelacji ja bym kupil silnik za 300 zl gdzies i poprostu go wsadzil a co za roznica czy skladak czy nie??? silnik to silnik moze trafisz na taki ze nie trzeba bedzie nic z nim robic przez jakis dluzszy czas czasami szczeplepiej chodzi wiem z doswiadczenia
    kamilszczak01

15 Sty 2010, 11:42

A orientuje się ktoś jaki będzie koszt samej robocizny takiego swapu??
    Bo mam znajomego który pewnie mógłby to zrobić po promocyjnej cenie :smile:

[ Dodano: Pią Sty 15, 2010 10:48 ]
    A może rozsądniej byłoby sprzedać jako uszkodzony, a kupić odrazu coś szybszego,np. civica IV.Bo oczywiście jeśli swap to już na coś mocniejszego:)
    WojtekRally11
    Nowicjusz

15 Sty 2010, 13:16

oj mlody mlody kup sobie cos malego zeby pojezdzc a nie myslisz odrazu nie wiadaomo o czym pomysl o oplatach o tym ile cie bedzie paliwo kosztowalo domyslalm sie ze nie pracujesz skoro mowisz ze jeszcze 2 lata do prawka
    kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trójwymiarowa konfiguracja samochodu
      Audi to pierwszy na świecie producent samochodów używający trójwymiarowych wizualizacji w konfiguratorze produktowym. Zamiast statycznych obrazów jakie znamy z przeszłości, klient może teraz w czasie ...

15 Sty 2010, 18:11

Jak nie mam prawka to opłat narazie nie planuje robić:)
    A myśle że już dużo się najeździłem takimi samochodami xD :twisted:
    WojtekRally11
    Nowicjusz

16 Sty 2010, 07:13

Jak ty tak silnik dusisz jak mysle to uszczelke mogłes pod głowicą przedmuchac
    a jak temp. silnika, płyn w chłodnicy normalny ma kolor?
    Kiler_kg
    Nowicjusz

Miejscowość: Kołobrzeg

16 Sty 2010, 10:24

No właśnie płyn chłodniczy ma normalny kolor.
    Teraz są mrozy i temperatura jak od czasu do czasu spojrze nigdy nie dochodzi do więcej niż połowy.Chociaż jest możliwość że wskaźnik źle pokazuje bo od czasu do czasu skacze aż po za kreski w góre.
    Dzisiaj popołudniu umówiłem z kolegą który zna się na tym.Może coś sie wykmini jeszcze, bo szkoda mi tego autka :cry:

[ Dodano: Wto Sty 19, 2010 18:54 ]
    Jak się okazało to pierścienie, ale bardziej by się opłacało wstawić nowy silnik ni
    ż go remontować.Zamieniam się na hondę civic IV dołoże 300zł i jest będzie samochód warty około 1800zł:)
    WojtekRally11
    Nowicjusz