Peugout 307 hdi- brak cieplego nawiewu

12 Sty 2010, 18:56

Halo,
Czy ktos sie orientuje, jaka moze byc przyczyna, ze kontrolka temperatury wzrasta do czerwonosci, jest zimna chlodnica i nie ma cieplego nawiewu w samochodzie peugout 307, podczas gdzie silnik jest goracy? Piszcie z pomyslami. Dzieki z gory.

p.s. wspomne jeszcze, ze temperatura jest niska -2 stopnie na zewnatrz, jest mroz i czy ma to cos wspolnego z tymi problemami, jakie mam :cry: ?
przemo
przembar77
Nowicjusz

Miejscowość: londyn
  • 12 Sty 2010, 19:54

Jesli temp. wzrasta do czerwoności tzn. ,ze termostat się zacioł i nie puszcza dużego obiegu. Jesli chodzi o nawiew może być zapchana nagrzewnica lub zacięta klapka sterująca -ale najpierw zacznij od termostatu a jak spuścisz płyn to wodą pod ciśnieniem lub sprężonym powietrzem przeczyść samą nagrzewnice i odpowietrz układ.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

12 Sty 2010, 22:08

ja bym stawial na pompe wody a nie termostar.jakby termostat byl popsuty to grzalo by w srodku,ale zawsze moge sie mylic.
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice

13 Sty 2010, 01:09

racja na 100 termostat miałem to samo po prostu go wymień kosztuje grosze
    hiphop29
    Nowicjusz

Miejscowość: islandia

13 Sty 2010, 09:49

radek15 napisał(a):ja bym stawial na pompe wody a nie termostar.jakby termostat byl popsuty to grzalo by w srodku,ale zawsze moge sie mylic.

kolego nie masz racji jezeli termostat sie zamknie to nie daje obiegu i nie grzeje w srodku proponuje wynienic termostat tak jak juz podpowiadali koledzy
    kamilszczak01

14 Sty 2010, 00:42

kamilszczak01 napisał(a):
    radek15 napisał(a):ja bym stawial na pompe wody a nie termostar.jakby termostat byl popsuty to grzalo by w srodku,ale zawsze moge sie mylic.

kolego nie masz racji jezeli termostat sie zamknie to nie daje obiegu i nie grzeje w srodku proponuje wynienic termostat tak jak juz podpowiadali koledzy

jezeli termostat sie zamknie to grzeje w srodku a nie puszcza na chlodnice??!!a jezeli jest otwarty to obieg idzie i na nagrzewnice i na chodnice.
    radek15
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci kamuflują swoje prototypowe modele?
      Na kultowym Goodwood Festival of Speed po raz pierwszy w warunkach drogowych Toyota pokazała nową Suprę. Ale sportowego coupé nie mogliśmy podziwiać w całej okazałości, bowiem jego nadwozie zostało pokryte skutecznym ...

14 Sty 2010, 16:42

jak sie zamknie to nie bedziesz mogl jezdzic bo ci bedzie plyn gotowalo a jezeli jest orwarty to poprostu obieg jest caly czas dlatego slabo grzeje
    kamilszczak01

14 Sty 2010, 19:42

Jak by obieg był otwarty cały czas to silnik byś miał niedogrzany i chłodnica od razu by się robiła ciepła a u ciebie jest zimna i temp. nie dochodziła by do czerwonej kreski - i musi być uszkodzony termostat.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

14 Sty 2010, 22:55

zobaczymy co sie okaze jak odpisze przembar77.ja stawiam na pompe wody albo korek zbiorniczka wyrownawczego
    radek15
    Początkujący

15 Sty 2010, 09:01

ja myśle że nie powinniśmy wyklucza zużycie się pompy wodnej
    rafal1992661

15 Sty 2010, 12:27

pompa albo zapowietrzony układ
    termostat jak jest otwarty non stop to silnik będzie niedogrzany, a jak zamknięty to będzie grzanie bo mały obieg jest zawsze otwarty :wink:

istnieje jeszcze możliwość że czapka podskoczyła :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

16 Sty 2010, 06:28

albo cos zechlało płyn :?: bo naraz termostat i nagrzewnica nie wierze
    Kiler_kg
    Nowicjusz

Miejscowość: Kołobrzeg