Opel Corsa B - brak iskry

13 Maj 2015, 19:34

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że przeszukałem to forum jak i inne, ale nie znalazłem odpowiedzi i pomocy, która by mnie satysfakcjonowała. Pozwólcie, że opiszę swój problem. Posiadam Opla Corsę 1.2 B, dostałem ją w spadku od siostry, Corsa była używana dość sporadycznie, ponieważ siostra wyjechała do Anglii. Gdy zdałem prawko, dostałem właśnie to auto. Jeżdżę nią od stycznia.

Sytuacja zaczęła się jakieś 2 miesiące temu. Przyjechałem autem pod dom dziewczyny, gdy chciałem nim odjechać nie odpalił, kręciłem długo i nic. Zostawiłem tam auto już, bo była noc. Przyjechałem z rana i auto bez najmniejszych problemów odpaliło. Za jakieś 3 tygodnie sytuacja się powtórzyła. Lecz po dniu zaś auto odpaliło. W ciągu ostatnich 4 dni auto nie chciało odpalić potem odpaliło i teraz już 3 dzień nie chce palić. Sprawdziłem wczoraj świecę i nie ma ona iskry, ale moim zdaniem nie jest ona również mokra. Gdy kiedyś jechałem wydawało mi się jakby auto szarpało.

Od czego zabrać się za remont ? W jakiś szczególny sposób sprawdzać kable ? Czy może ten nieszczęsny czujnik poł. wału korbowego a może to moduł zapłonowy ? Mam 18 lat i jak na razie kiepski ze mnie mechanik samochodowy, a zwłaszcza elektryka. Proszę pomóżcie mi, bo auto jest mi bardzo potrzebne. Nie mam jak zaholować auta do mechanika, ale mogę potrzebne części kupić na szrocie, ponieważ dojeżdżam do szkoły. Mam nadzieję, że wyczerpałem temat oraz, że w miarę szybkim czasie otrzymam odpowiedź. Z góry dziękuję chłopcy :)
psienek
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 01 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2 45 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

15 Maj 2015, 10:07

wiesz co ja u Ciebie bym zaczal od sprawdzenia czujnika polozenia walka rozrzadu albo wału mysle ze tutaj moze byc przyczyna
kowalkcn
Początkujący

Prawo jazdy: 14 12 1993
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Citroen C5 I, Peugeot 407, 205
Silnik: 2.2hdi133KM,2.0hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

26 Maj 2015, 13:26

Temat przerabiałem w Corsie B C14NZ. Wymień czujnik położenia wału, najlepiej na oryginalny, ja dałem 20 zł na szrocie za oryginał GM. Iskry nie ma i świece też powinny być suche, odsyłam do schematu elektrycznego -> czujnik położenia wału steruje załączaniem wtrysku.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997