Opel Corsa B czy Hyundai (Lantra/Accent)

29 Mar 2010, 12:24

siemano, przede mną zakup mojego pierwszego autka, dlatego sam nie wiem na co sie zdecydowac i chcialbym Was prosic o rade. auto ma mi sluzyc przede wszystkim na dostanie sie z i do pracy, około 20km dziennie. dlatego chcialbym zeby auto bylo przede wszystkim tanie w eksploatacji, najprawdopodobniej zdecyduje sie na samochod z gazem lub tez taki gaz zainstaluje.

interesuja mnie dwa modele opel corsa b oraz hyundai (lantra lub accent). oba sa stosunkowo tanie jednak hyundai w tej samej cenie jest mlodszy (jakies 4/5lat).

co sądzicie? czy bardziej oplaci sie kupic corse z roku 93/94 czy hyundaia z 97/98? ktory wg Was bardziej sie oplaci? (przede wszystkim chodzi o zuzycie paliwa - czyli corsa lepsza, jednak dochodzą tez awarie, usterki itp).
tito69
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

29 Mar 2010, 12:50

Ja bym zaproponował jednak opelka z silnikiem 1.2 spokojnie wystarczy i spalanie ma nie wielkie. A co ho hyundai to nic specjalnego..
kabzioczek
Nowicjusz

Miejscowość: PT

29 Mar 2010, 13:51

nie znam hyundaii ale spokojnie mozesz sobie poczytac opinie o wybranym modelu na autocentrum.pl. Jesli chodzi o corse sam mam zamiar kupic tylko jak na swoj rocznik sa strasznie drogie. Kolezanka ma 1,5 w dieslu (najbardziej zachwalany z diesli) z 1994r przejechala nia 50tys i jesli chodzi o silnik bardzo sobie chwali - bezawaryjny ale jak to ona okresla mulowaty. Natomiast przeklina blache - auto ma juz swoje lata musiala wymienic progi i zregenerowac podloge- same roboty blacharskie i lakiernicze cos kolo 2tys! Kupujac auto tanie do 6,7tys najwieksza uwage nalezy zwracac wlasnie na blache ktora moze okazac sie studnia bez dna;/
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie

29 Mar 2010, 14:31

Do jakiej kwoty ma być samochód?

Z tych co wymieniłeś Corsa i Accent będą miały słabsze silniki, uboższee wyposażenie (ciesz się jak trafisz na wersje z klimą i elektycznymi lusterkami), będą ciaśniejsze i głośniejsze niż Lantra, która za to będzie więcej palić... Czyli w zasdzie masz do wyboru albo mniej wygodne, wolniejsze auto, albo droższe w eksploatacji. Accent ma tą zaletę że będzie najnowszy, najmniej się będzie psuł, za to do Corsy B masz dużo rozmaitych części zamiennych po okazyjnych cenach. Na twoim miejscu poszerzyłbym listę o jeszcze kilka modeli, np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
i wśród tych (Corsa, Lantra, Accent, te 3 z linków) szukał po prostu najlepiej zachowanego egzemplarza, najmniej zajechanego, bo stan jest ważniejszy niż marka, nie sugeruj się zbytnio że np. FIAT jest bardziej awaryjny niż Mazda bo możesz się zawieść kierując się tylko tym
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

29 Mar 2010, 14:47

Dokladnie! nie warto sugerowac sie jedynie opiniami o danej marcei modelu. Tak jak pisalem, na poczatku mialem jasno sprecyzowany model samochodu- corsa b 1,5D. Potem doszedl jeszcze peugeota 106 moze 306, potem punto, potem lanosa lub nubire. Z tego co poczytalem na roznych forach moje poszukiwania zawezily sie do: 106 i lanosa albo nubire w gazie ktotre sa naprawde chwalone a za 6tys tyle posiadam) mozesz dostac 1999 moze 2000. Zwaz na to ze auto ktore kupisz bedziesz kiedys chcial sprzedac a dzisiejszy 15latek za pare lat bedzie mial 17-18 i juz tak latwo go nie sprzedasz chyba ze po kosztach.
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie

01 Kwi 2010, 19:13

Polecam corse z silnikiem 1.4 60KM stara i sprawdzona konstrukcja, mój ma już 150 tys. na gazie zrobione i dalej fajnie śmiga. Oczywiście auto trochę rdzewieje, ale jak ktoś kiedykolwiek zrobił konserwację to powinno być ok.
rudollf112
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie