Opel Corsa B rejestracja/ubezpieczenie/podatki

19 Cze 2013, 16:22

Witam 25.05.13 Roku kupiłem samochód opel corsa b za 2 tys zł. Sprzedawca powiedział mi że mam miesiąc na opłacenie podatku, i że na obecnej rejestracji (tablicach) mogę jezdzic do konca ubezpieczenia czyli do konca lipca. Więc tutaj moje pytania naliczyli mi 60 zł podatku, a sprzedawca informował mnie że nie będę płacić podatku bo auto jest zbyt mało wartę i za stare, więc czy powinni mi naliczyć podatek, druga sprawa czy za nie zmieszczenie się w 14 dniach na opłacanie podatku grozi mi jakaś kara? Brat już zapłacić ten podatek bo auto jest na brata ponieważ on ma pełne zniżki i chcę zrobić to jak najtańszym kosztem ponieważ nie pracuję i się uczę. 3 sprawa co z tą rejestracją i ubezpieczenie. I czy koniecznie muszę przerejestrowywać samochód czy nie mogę jezdzić na tych tablicach? (auto z innego powiatu)

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
black3r
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 12 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

20 Cze 2013, 16:46

black3r napisał(a): Sprzedawca powiedział mi że mam miesiąc na opłacenie podatku,
Jezeli juz to tylko 14 dni..
black3r napisał(a): a sprzedawca informował mnie że nie będę płacić podatku bo auto jest zbyt mało wartę i za stare, więc czy powinni mi naliczyć podatek,
Podatek jest liczony od kazdego samochodu którego wartośc rynkowa.. :!: przekracza 1.000.-zł
black3r napisał(a): więc czy powinni mi naliczyć podatek,
Oczywiscie ze tak..
black3r napisał(a): druga sprawa czy za nie zmieszczenie się w 14 dniach na opłacanie podatku grozi mi jakaś kara?
To zalezy od US...A swoją drogą piszesz ze brat zaplacil podatek w wysokosci 60.- zl To lącznie z kara czy policzono od wartosci 3.000.-zl.. :?: :?:
black3r napisał(a): I czy koniecznie muszę przerejestrowywać samochód czy nie mogę jezdzić na tych tablicach? (auto z innego powiatu)
Masz na to niby 30 dni..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

21 Cze 2013, 11:31

Wiem że jest 30 dni teoretycznie.. ale praktycznie jeżeli nie przerejestruje w ciągu 30 dni to nie ma żadnej kary więć nie będę narazie przerejestrowywał bo nie mam pieniędzy. Moje pytanie brzmi czy jeżeli w sierpniu skończy mi się ubezpieczenie i brachol będzie chciał na siebie ubezpieczyć to wtedy muszę już przerejestrować auto czy nie ? Proszę o tą odpowiedź...
black3r
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 12 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel
Silnik: 1.2
Rok produkcji: 1994

21 Cze 2013, 22:13

black3r napisał(a):ale praktycznie jeżeli nie przerejestruje w ciągu 30 dni to nie ma żadnej kary

Nasza mądra policja już wymyśliła jak łupić takich kierowców i jak ktoś nieprzerejestrował samochodu w ciągu 30 dni od daty azkupu, to walą mandaty z art. 97 kw w związku z art. 78 pkt 2 ustawy PRD. Tak więc lepiej przerejestrować niż wykłócać sie z niebieskimi.
Co do ubezpieczenia - niedawno zmieniły się zasady i obecnie jest tak, że kupując samochód możesz jeździć na ubezpieczeniu poprzednika. Wówczas po zakupie musisz iść do ubezpieczyciela i spisać aneks do umowy - w aneksie zostaną zmienione dane osobowe właściciela i ewentualnie numery rejestracyjne. Oprócz tego ubezpieczyciel dokonuje korekty i może się okazać, że do ubezpieczenia trzeba dopłacić. Wynika to mi.in z różnicy zniżek.Jak nie zgłosisz się do ubezpieczyciela sam, to prędzej czy później ubezpieczyciel przyśle ci pisemko z odsetkami. A twoje dane będzie miał od sprzedającego, który musi w ciągu chyba 14 dni zgłosić sprzedaż pojazdu u ubezpieczyciela oraz podać dane osobowe nowego nabywcy. Te dane są zresztą w umowie KS. Musisz też pamiętać, że kontynuując ubezpieczenie poprzednika, jak się ono skończy, to nie przedłuża się automatycznie tak jak to kiedyś było. Poprostu się kończy i musisz pamietać, o tym, żeby spisać nową umowę z ubezpieczycielem żeby auto nie było nawet jednego dnia bez ubezpieczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000