Opel corsa b-zaślepka EGR

13 Mar 2011, 20:58

Witam,jaka zaślepke EGR-a polecacie?Na allegro sa wykonane z blachy,jak i z tworzyw sztucznych,każdy chwali swoje,czy miał ktos do czynienia z czyms takim w praktyce?Pozdrawiam.
ulster
Nowicjusz

13 Mar 2011, 21:53

benzyna czy diesel? w benie lepiej EGRa nie zaślepiać
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Mar 2011, 22:05

Benzyna,czemu nie?wielu użytkowników corsy zaślepia i sobie chwala,znika wiele problemów.
ulster
Nowicjusz

14 Mar 2011, 09:41

Dorabiam z cienkiej blaszki, możne być np. miedziana, aluminiowa, stalowa chociaż z niej trzeba mocno dokręcać aby była szczelna. 15 min pracy, potrzebne nożyce i wiertarka .
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

14 Mar 2011, 10:41

pojawiają się inne, typu wieczne falowanie obrotów na przykład, w nowszych awaryjna praca silnika, a jak masz gaz do tego to jeszcze więcej zabawy :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Mar 2011, 09:53

A w ogóle co się dzieje, że chcesz go zaślepić?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Linie na drodze - nie dla ozdoby!
    Przekraczanie linii ciągłej pojedynczej lub podwójnej na zakręcie, w pobliżu skrzyżowania czy podczas wyprzedzania to częste zachowania na polskich drogach, mimo że utrzymanie swojego toru jazdy jest jedną z podstawowych ...

15 Mar 2011, 11:58

Zaslepiej i sam zobaczysz, nie sluchaj kitow co to cie nie dzieje.
EGR wsadzili ekolodzy tak jak kata i dfp a kiedys ich nie bylo przy tych samych silnikach(ale o tym znawcy juz nie wiedza).
Jak ci sie nie bedzie podobalo to wtedy wywalisz blaszke.
Jak dla mnie to blaszka nie jest potrzebna.
EGR (chyba w kazdym silniku) sterowany jest podcisnieniem.
Wiec zdejmij z niego wezyk i wkrec w wezyk srobke-uklad podcisnienia masz sczelny a egr zaly czas zamkniety tak jak bys blaszka zaslepial, z tym ze w kazdej chwili na drodz mozesz go podlaczyc i sprawdzic roznice z i bez.

Pozdrawiam tworcow nowych opinni na temat zaslepiania.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

21 Kwi 2011, 18:41

Witam,
Jakieś 4 miesiace temu wymieniłam zawór EGR w Corsie 1.0 12v eco.
Przez cały ten okres świeciła mi pomarańczowa kontrolka co bardzo mnie denerwowało szczególnie w wieczornej jeździe. Auto niby nie miło objawów aby znów to był ten zawór do wymiany (za pierwszym razem obroty, szarpał, gasł) ale stracił moc. byłam u 3 elektormechaników i jeden z nich (tydzień temu) znów wykrył zepsuty EGR. Mam już 3 zawór a ciągle auto nie ma mocy. Słyszałam również, że nie można w tych samochodach zaślepiać zaworu bo jest zbyt słaby. Zaczynam mieć problemy z odpalaniem go. Nie wiem co robić, gdzie jechać. Prosze o pomoc. Słyszałam również, że numer katalogowy zaworu powinien być taki sam jak poprzedni, bo komputera nie da się przestawić na inny numer zaworu EGR czy jakoś tak.

Pozdrawiam
Ona20a
Nowicjusz

Miejscowość: Nysa

21 Maj 2012, 12:40

witam

z mojego doświadczenia wiem że tego typu blaszki się zdecydowanie nie nadają, mają za małą wytrzymałość temperaturową. Moim zdanie nie ma sensu samemu kombinować jak sa gotowe rozwiązania za śmieszne pieniądze :

[link do oferty na Allegro wygasł]

Sam zamontowałem taką zaślepkę do mojego pasat-a i jestem bardzo zadowolony, w moim przypadku ustąpiło falowanie obrotów na biegu jałowym.

pozdrawiam :D :D :D
petro776
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001