Opel Corsa C 1.0 problem z mocą i kontrolka od oleju

17 Maj 2016, 22:40

Witam serdecznie. Mam problem ze swoją Corsa C z silnikiem 1.0 z 2002 roku. Problemy wyglądają tak, że auto nie ma mocy tak jak powinno mieć, dopiero powyżej 2,5-3 tysięcy obrotów zaczyna lepiej przyspieszać, do tego momentu muli strasznie, a na 5tym biegu w ogóle jest problem z rozbujaniem auta do 100 nawet. Po rozgrzaniu silnika na wolnych obrotach miga kontrolka od oleju, a auto żeby ruszyło z miejsca(np. Na skrzyżowaniu) musi dostać duża porcje gazu przed puszczaniem pedału sprzęgła bo inaczej się dlawi i prawie gaśnie. Co więcej wskazówka od temperatury silnika pokazuje cały czas około 87 stopni, rzadko dochodzi do 90 a jak już dojdzie to po chwili znów spada. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju, było dobrze dwa dni, potem znów zaczęło fiksowac. Najbardziej denerwuje mnie to, że auto nie przyspiesza tak jak powinno. Dopiero w poniedziałek oddaje auto do mechanika i nie wiem czy mogę jeździć do tego czasu bo codziennie dojeżdżam do pracy 50 km w jedną stronę. Powyżej 3 tys obrotów nie jest najgorzej ale czuć że to nie to co powinno być. Jeśli ktoś mi pomoże będę wdzięczny. Pozdrawiam
panxyz
Obserwowany

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: opel Corsa C
Silnik: 1.0 56 Km
Paliwo: Benzyna

17 Maj 2016, 23:39

panxyz napisał(a):Co więcej wskazówka od temperatury silnika pokazuje cały czas około 87 stopni, rzadko dochodzi do 90 a jak już dojdzie to po chwili znów spada
Trzeba sprawdzić termostat, ale 3 stopnie to bardzo mała różnica jak ty to wychwytujesz na wskaźniku i wiesz że np. jest 87 stopni, a nie 80?

Poziom oleju masz w normie, sprawdzałeś?

Jak auto zamula to trzeba zacząć od sprawdzenia filtra powietrza następnie trzeba zerknąć na wygląd świec i ocenić w jakim są stanie oraz na układ zapłonowy kable itd.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa do Moab
    Po raz kolejny mialem zaszczyt organizowac wyprawe do Moab z firma Autotraper z Lodzi . Tym razem byl to memorial Macka Majchrzaka. Na imprezie stawily sie 32 osoby...miedzy innymi kilka "grubych" nazwisk ze swiata polskiego ...