Opel Corsa C 1.0 Z10XEP - Rozpiska bezpieczników i przekaźników

15 Wrz 2020, 02:34

Witajcie. Postanowiłem odświeżyć sobie skrzynkę bezpieczników i przekaźników w Opel Corsa C 1.0 Z10XEP i przy okazji opisać wszystko aby w przyszłości nie tracić czasu na szukanie awarii.

Jeżeli taki temat już był to z góry sory.

Krótki poradnik.
1. Zrobić zdjęcie wpięcia bezpieczników i przekaźników przed (aby później nie pomieszać) :P

2. Kupić Kontact Sprey. Ostatnio kupowałem w Castoramie przy dziale samochodowym ok 15 zł.

3. Wyciągnąć przekaźniki i bezpieczniki. Przy okazji sprawdzić sobie miernikiem (ustawić miernik na próbnik przejścia) czy wszystkie są sprawne i czy jakiś nie jest przerwany.

4. Popsikać Kontact Spreyem, całą skrzynkę. Nie żałować, nie bać się od tego jest właśnie Kontact Sprey,. Ja tam wypsikałem pół puszki :) Odczekać kilka godzin aż odparuje. Powsadzać bezpieczniki i przekaźniki.

Przy sprawdzaniu bezpieczników najlepiej posiłkować się książką serwisową w której opisane są wszystkie bezpieczniki.

Ja np. w miejsce dwóch bezpieczników 5 A miałem wsadzone 10 A. Ot takie odkrycie :P

Wpięte przekaźniki i bezpieczniki mogą się u was rzecz jasna różnić. Brakujące bezpieczniki to po prostu moduły jak np. klimatyzacja, autmatyczna skrzynia, których moja Corsa nie posiada więc nie ma sensu wpinać tam bezpiecznika.

PS: Dla leniwych. Można popsikać skyrznkę bez wyciagania bezpieczników (przekaźniki wyjąć) jeżeli wiecie na 100% że macie wszystko dobrze wsadzone i niczego nie brakuje.

Proszę admina lub moda o dodanie obrazków na serwer.

Schemat bezpieczników z książki serwisowej:

strona 176:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

strona 177:

strona 178:

strona 179:

Schemat przekaźników i większych bezpieczników.

OpelCorsaC10
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

18 Gru 2020, 09:52

Bardzo pomocny wpis. Dziękuję bardzo!
Sprawdź auto spa w Olsztynie więcej na PW.
genar
Nowicjusz