Opel corsa c 1.2 bład mieszanka paliwowo-powietrzna

13 Sie 2015, 15:42

Witam od 2 miesięcy borykam się z tym problemem.
Ale zacznijmy od początku. Pierwszy raz gdy pojawił się check błąd wykazał wtryski bład wykasowano ale pojawił sie ponownie tym razem sonda lamba znów wykasowano lecz znowu się pojawił i znowa błąd sonda lambda. Więc została wymieniona (ta droźsza). Przez 2 tyg nic nie nie pojawiło gdy znowu się zaczeło - ciągle błąd mieszanka paliwowo powietrzna (3 razy została już wykasowana). Mechanik skierował mnie do elektryka gdzie przebadał obie sondy, stwierdził że są ok tak samo jak przepływomierz. I zalecił wymiane świec. Narazie umówiłem się na wymiane na wtorek.
Błąd wykasowałem wczoraj i przez ten czas przejechałem ok 15km i narazie nic się nie pokazało ale pewnie się pokaże (pojawia się po przejechaniu ok 30km i przeważnie przy mniejszej prędkości lub redukcji biegu do 1 lub 2)
Zauważyłem że gdy chceck zostanie wykasowany i się nie świeci, silnik pracuje żwawiej i ma lepszą moc. Zaś gdy się pojawi wydaje mi się jakby stracił trochę mocy i spalanie trochę idzie do góry.
Nano
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Sie 2015, 16:23

Kasowanie błędów jak sam się przekonałeś do niczego nie prowadzi. Mam nadzieję, że nie płaciłeś za to kasowanie za każdym razem?
Warto było zacząć od wymiany przewodów WN oraz świec. A wcześniej sprawdzić w jakim stanie jest filtr powietrza i też ewentualnie wymienić. Potem dopiero wykasować błąd i jeździć.
Warto też raz jeszcze zastanowić się nad przepływomierzem - to na jego podstawie dobierana jest mieszanka paliwowo powietrzna i jak jest zła, to wyskakuje błąd sondy. Podjedz raz jeszcze do mechanika i niech sprawdzi jaki jest przepływ masy powietrza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sie 2015, 14:23

Zapłaciłem raz na szczęście .
Dziś byłem umówiony na wymiane świec ale mechanik stwierdził że dopiero jak check się zaświeci to pomyślimy nad tym. Wszystkie filtry wymieniłem tydzień temu. Dziś zaciekawiła mnie jedna rzecz. Jako że w moim oplu da się wypikać błędy za pomocą metody gaz i hamulec do oporu i przekręcenie kluczyka raz to tak zrobiłem i wyskoczył błąd numer 0130. Dodam że narazie chceck się nie świeci. Wtedy gdy się świecił wypikałem błąd 0170. Wydaję mi się że problemem jednak może być ten przepływomierz.
Nano
Nowicjusz

24 Sie 2015, 12:46

Check się zapalił podpeli do kompa i wyskoczyły 2 błędy :
nieprawidłowy sygnał sondy
Sonda lambda 1 (czujnik O2), rząd 1
I właśnie wymieniają świece . Oprócz tego że chceck się świeci zauważyłem tylko wyższe spalanie nie wiem jakie dokladnie ale wydaje mi się że może być to nawet 10l/100 :/
Nano
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...