Opel Corsa C 2002 1.2 75KM - brak możliwości "wrzucania" biegów

18 Wrz 2018, 11:54

Podczas wczorajszej podróży...zakończonej holowaniem...stwierdziłem następujące objawy:

- w trakcie jazdy nagle sprzęgło zaczęło chodzić bardzo lekko (brak oporu),

- dodatkowo pojawił się problem z wrzucaniem biegu,

- ostatecznie udało mi się jeszcze wrzucić 5 bieg, przejechać kilka kilometrów, ale po zjechaniu na pobocze nie byłem już w stanie zapiąć żadnego biegu,

- po wyłączeniu silnika biegi wchodzą bez problemu, na włączonym brak takiej możliwości.

- pedał sprzęgła pozostaje w swoim naturalnym położeniu, ale chodzi bardzo lekko...można go wcisnąć nawet jednym palcem,

- wrzucenie biegu na zgaszonym silniku i następnie odpalenie auta powoduje gaśnięcie silnika - tak jakby odpalać na biegu bez wciśniętego sprzęgła.

Doczytałem, że może to być wina pompki lub wysprzęglika. Może macie jakieś pomysły w tej kwestii?
Ostatnio edytowany przez Kao, 18 Wrz 2018, 12:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Temat przeniosłem do odpowiedniego działu, na przyszłość prosze zwracać na to większą ustawę gdzie założyć temat.
PawelG83
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Corsa

18 Wrz 2018, 12:30

PawelG83 napisał(a):Doczytałem, że może to być wina pompki lub wysprzęglika. Może macie jakieś pomysły w tej kwestii?
to bardzo prawdopodobne, nie zauważyłeś plamy płynu na dywaniku obok pedała sprzęgła? To samo trzeba tez zweryfikować przy wysprzęgliku w skrzyni.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2018, 12:37

Przy pedale sprzęgła brak wycieku
PawelG83
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Corsa

18 Wrz 2018, 12:43

Wyciek nie jest obowiązkowy, pomaga w lokalizacji problemu. Sprawdź jeszcze przy wysprzegliku
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Wrz 2018, 13:01

Najprawdopodobniej awaria dotyczy pompy sprzęgła lub wysprzęglika, natomiast niewykluczona jest również awaria docisku sprzęgła.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia - przemyślane rozwiązania
    SKODA Octavia to najważniejszy z modeli marki, który wciąż bije rekordy popularności i jest najchętniej kupowanym modelem od 2009 roku w Polsce. Debiut trzeciej generacji tego auta stanowi wielkie wydarzenie dla całej ...
    Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...