Skrzynia z benzyny do diesla RENAULT SCENIC

10 Wrz 2018, 09:59

Posiadam Renault Scenic 1.9dCi 2001r. w którym skrzynia jest do wymiany. Tak sie akurat składa, że znajomy ma 1.6 w benzynie którego będzie oddawał na szrot i zaproponował mi oddanie swojej skrzyni. Czy da radę w ogóle przełożyć skrzynie z 1.6 benzyna do 1.9 diesel ?
luteklutek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 1994
Auto: Renault Scenic
Silnik: 1.9 dCi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Wrz 2018, 10:35

luteklutek napisał(a):Czy da radę w ogóle przełożyć skrzynie z 1.6 benzyna do 1.9 diesel ?
Jakie masz oznaczenia tych skrzyń biegów wiesz?
Nawet jeżeli by skrzynia pasowała to skrzynie w benzynach przenoszą mniejsze momenty obrotowe przez co jak by ci się udało zamontować taką skrzynię można ją szybko zajechać w dieslu. Druga sprawa skrzynie benzynowe mają zazwyczaj inne przełożenia i może się okazać że silnik jaki masz na taki skrzyni będzie się męczył. U ciebie jest chyba 6 biegów a benzyna ma 5 to kolejna różnica.

Ja bym na twoim miejscu poszukał odpowiedniej skrzyni do twojego silnika i nie kombinował z przekładką z benzyny do diesla, odwrotnie to jeszcze można by było pomyśleć z racji tego co napisałem wyżej że skrzynie do diesli przenoszą większe momenty obrotowe i po przekładce do benzyny taka skrzynia na pewno wytrzyma o ile będzie pasowała.

Sprawdź oznaczenia obu skrzyń i zobacz jakie mają przełożenia na poszczególnych biegach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Wrz 2018, 13:09

Skrzynia od benzyny ma zupełnie inne przełożenia, przez co możliwe, że auto będzie lepiej przyspieszało, ale osiągnięcie większej prędkości będzie niemożliwe przez bardzo wysokie obroty silnika.
Oczywiście, jeśli w ogóle uda się taką skrzynię zamontować.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...
    Audi A3 numerem jeden w klasie samochodów kompaktowych
    W tegorocznej edycji plebiscytu AUTO BILD-Design-Award, czytelnicy tego popularnego magazynu motoryzacyjnego uznali nowe Audi A3 za najatrakcyjniejsze auto w klasie małych i kompaktowych samochodów. W plebiscycie o ...