Opel Corsa C - olej i płyn chłodniczy

15 Mar 2010, 16:15

Witam wszystkich.
Kupiłem Opla Corse C z 2001r. silnik 1.4 ECOTEC 90KM, niestety nie mam ani instrukcji obsługi ani książki serwisowej ani żadnej naklejki pod maską i nie wiem jaki oraz ile zalać do niej oleju? Przebieg to 95 000km, ale wiadomo może być troszkę więcej, chociaż stan techniczny na to nie wskazuje :wink: Mam również pytanie: może ktoś wie, ile chodzi do tej Corsy płynu chłodniczego. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
kresiaczek
Nowicjusz

15 Mar 2010, 17:07

Hej zalej olej 5W/30 syntetyczny,wchodzi oleju do tego silnika 3,25 litra z filtrem. A płynu chłodzącego wchodzi 6,1 AT=6,7 litra. :)
Mechanik01
Nowicjusz

Miejscowość: Biała Podlaska

15 Mar 2010, 17:30

w zależności od kodu silnika zaleca się Z14XE 0W30 Z14XEP 0W30, 5W30
ewentualnie w drodze wyjątku w obydwu 10W40 ale jak się juz silnik ma ku końcowi
ilośc 3,25 lib 3,5 litra w zależności od silnika,
olej przekładniowy 70W90 w ilości 1,6 lub 1,75 lub 1,8 w zależności od przekłądni i modelu
płyn chłodniczy 6,3-6,6 litra

w tym silniku niech cię nie zdziwi dość duży apetyt na olej (opel nawet zakłada 0,7 litra na 1000km) druga sprawa o której trzeba pamiętać to że lubią w nim strzelać paski rozrządu i należy je wymieniać nie później niż 50kkm i to zawsze w pełnym komplecie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Mar 2010, 18:08

Jestem ciekaw skąd kolega bierze te informacje ja wiem ze swojego doświadczenia i programu autodaty , i nie wiem czemu wymieniłeś wszystkie oleje by wprowadzać człowieka w błąd :)
Mechanik01
Nowicjusz

15 Mar 2010, 18:24

Mechanik01 napisał(a):Jestem ciekaw skąd kolega bierze te informacje ja wiem ze swojego doświadczenia i programu autodaty , i nie wiem czemu wymieniłeś wszystkie oleje by wprowadzać człowieka w błąd :)
opli przewinęło się przez dom kilka :mrgreen:
czemu w błąd, jeśli producent silnika specyfikuje oleum takie a nie inne do niego? 0W30 albo 5w30 i do tego dodaje jakie i kiedy stosować ;) przykładowy 10W40, nota bene w rozpisie ASO jest identycznie (pomijając co kto sądzi o ASO to jakby nie było wytyczne producenta :mrgreen: )
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Mar 2010, 19:06

zgadza się, ale olej dobiera się do warunków klimatów które producent zaleca, ja dobrałem klimat umiarkowany, ja wiem ze producent poleca inne klasy olei, ale tamte klasy nie są odpowiednie na nasze warunki, chyba ze pochodzisz z afryki albo z wiecznych mrozów he he a jak ktoś się pyta to odpowiada się stanowczo jedną odpowiedz a nie wprowadzać kogoś do myślenia :)
Mechanik01
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Pierwszy poślizg – trudne doświadczenie kierowcy
    Pierwszy poślizg w życiu to dla każdego kierowcy bardzo trudne doświadczenie, a opanowanie takiego poślizgu w warunkach drogowych bez odpowiedniego przeszkolenia jest prawie niemożliwe. Co robić, aby uniknąć sytuacji, gdy ...

15 Mar 2010, 19:14

to powiedz mi dlaczego na pierwsze zalanie w 3 samochodach (właśnie Ecotec i Twinsport) jest zalany właśnie 0W30 na nasz klimat (zresztą wg tabelki ma on obsługiwać temp od -35 w góre) i dlaczego sądzisz że jest nie odpowiedni??

BTW nie będę nikogo przekonywał ale motodata też niezłe brednie wciska :mrgreen: (broń boże nie mam na myśli tego przypadku)
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Mar 2010, 21:20

Ok, dzięki za odpowiedź, chociaż troszkę mi namieszaliście :wink: Mam chyba silnik Z14XE czyli mam zalać full syntetyk? 0W30 będzie najlepszy? Pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

15 Mar 2010, 23:33

0W30 i 5W30 jest syntetykiem i tak po prawdzie przy Twoim przebiegu nie będzie miało większego znaczenia który wlejesz, pływalność* będzie podobna zarówno przy -40 stopniach jak i w temperaturze roboczej silnika :wink:

*zaraz sie ktoś przypierdzieli do tej pływalności :mrgreen: lepkość kinematyczna- w większości olei różnica zamyka się w wielkościach rzędu 2 cST (mm2/s) co dla zwykłego użytkownika niewiele znaczy
pocieszny
Forumowicz VIP