Jakie paliwo?

14 Mar 2010, 20:31

Witam!

Bardzo fajne, rozbudowane forum. Gratuluję całej załodze i użytkownikom. Nie wiedziałem w jakiej kategorii pisać, więc zaryzykowałem tutaj.

Jeżdżę Oplem Astra-G-Copue rok '01 (z motorem 2.2, chip tuning) na benzynie 95. Sporadycznie tankowałem V-Power, ale nie zwracałem uwagi na różnice.

Zwracam się z pytaniem, jakie paliwo proponujecie do tego samochodu/silnika. Z tego, co wynalazłem niektórzy piszą o większej mocy na V-Power czy Ultimate, inni o mniejszym spalaniu.

W prawdzie jest różnica cenowa, ale jeśli droższe paliwo będzie lepsze dla silnika i choć w pewnym stopniu będzie niższe spalanie, to jestem skłonny się przerzucić.

Jeśli wysokooktanowe to na jakiej stacji? Shell, Orlen, BP?

Czekam na Wasze zdanie, pozdrawiam.
paraglider
Nowicjusz

Miejscowość: Krk

14 Mar 2010, 23:10

paraglider napisał(a):W prawdzie jest różnica cenowa, ale jeśli droższe paliwo będzie lepsze dla silnika i choć w pewnym stopniu będzie niższe spalanie, to jestem skłonny się przerzucić.

Tankować takie paliwo jakie jest podane w instrukcji obsługi dołączonej do auta. Efekt wyższej mocy to często efekt placebo - wydaje Ci się, że auto jest żwawsze, bo wiesz na jakie paliwo zalałeś. Pytanie, czy jakbyś nie wiedział na jakim paliwie jeździsz, to czy też zauważyłbyś różnicę?

Spalanie akurat bardzo prosto policzyć, nawet w tendencji długo okresowej. Polecam stronę www.motostat.pl gdzie zakładasz konto i wpisujesz regularnie dane, a statystyka wychodzi Ci sama. Policz sobie później, czy jeżeli nawet jest niższe spalanie, to na tyle niższe, że opłaca Ci się tankować droższe paliwo.

Masz dosyć duży silnik, więc różnice dla Ciebie faktycznie mogą być odczuwalne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2010, 10:58

nie zależy mi nawet na większej mocy tyklo czasem mi się wydaje, że może droższa benzyna zawiera więcej benzyny w benzynie. W rozumieniu 'rozcieńczania' paliwa. :D
paraglider
Nowicjusz

Miejscowość: Krk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Części motocyklowe - oryginalne i zamienniki kup online
    Każdy motocyklista zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest sprawność techniczna jego jednośladu. Od tego zależy bezpieczeństwo na drodze, a także przyjemność z jazdy. Podobnie jak samochody oraz inne urządzenia mechaniczne, ...