Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju

10 Cze 2021, 12:09

Witam,
Jakiś czas temu (mniej więcej 3-4 miesiące) zauważyłem, że powoli znika płyn chłodniczy w zbiorniku wyrównawczym. Ubywa go mniej więcej 0.5l / 350km, czyli stosunkowo mało. Płyn znika tylko gdy się gdzieś jedzie. Ostatnio po przejażdżce wjechałem na kanał i widać, że płyn leciał ciurkiem z góry, z okolic filtru oleju na dół (wszystko jest na zdjęciach). Na filtrze widać też takie różowe plamki, które są pewnie pozostałością po płynie chłodniczym. Wszystkie węże są raczej suche, także z nich nic nie kapie. Uszczelka pod głowicą też jest wykluczona, bo olej jest cały czas na takim samym poziomie, a pod korkiem wlewu oleju nie robi się majonez. Pewnie pojadę z tym do mechanika i zobaczę co powie, ale ciekawi mnie w jaki sposób płyn może wyciekać w tym miejscu, w którym widać na zdjęciach. Może ktoś ma jakieś pomysły, czy mogę coś z tym zrobić samemu. Z góry dzięki za pomoc.
Dokładniejsze informacje o samochodzie: Opel Corsa C, silnik benzynowy Z12XEP 1.2 Twinport, rocznik 2006

Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju Opel Corsa C - ubywający płyn chłodniczy z okolic filtra oleju
Ostatnio edytowany przez Darkosss, 10 Cze 2021, 12:33, edytowano w sumie 1 raz
Darkosss
Obserwowany

Zdjęcia: 24

10 Cze 2021, 12:26

Patrząc n zdjęcia masz w kilku miejscach mokre plamy. Ja bym zaczął od wytarcia wszystkiego do sucha i następnie sprawdzenia po niewielkiej trasie w którym miejscu zacznie się pocić.

Wyciek musi być gdzieś wyżej z tego co widać po plamach na silniku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota FT-86 Concept
    Po ponad roku domysłów i plotek, na Tokyo Motor Show 2009 Toyota pokazała coupe FT-86 Concept, opracowane we współpracy z Subaru. Spadkobierca tylnonapędowej legendy driftu – Corolli AE86 – otrzymał ...