REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Zawsze jak nie masz pewności dobrze jest wykonać test dwa trzy razy ale mi się jeszcze nie zdarzyło żeby wyszedł pozytywny jak z układem było wszystko ok. Trochę tych testów zrobiłem nie tylko z ciekawości na różnych samochodach.hopusek napisał(a):Czy takie testy za każdym razem są miarodajne?
Zawsze na ciepłym układzie będzie większe ciśnienie.Daker napisał(a): Przy odkręcaniu korka słychać syczenie (wysokie ciśnienie).
To wskazuje już dosyć jednoznacznie na UPG ale warto potwierdzić to testem. Kopci tylko przez chwilę po odpaleniu? Nie masz problemów z odpalaniem zimnego silnika i czy po odpaleniu od razu pracuje równo?Daker napisał(a):Kolejny objaw - kopcenie na biało przy odpalaniu (przy 28 st. C na zewnątrz - wilgoć odpada).
Rokiko napisał(a):Zawsze na ciepłym układzie będzie większe ciśnienie.
Rokiko napisał(a):Kopci tylko przez chwilę po odpaleniu?
Rokiko napisał(a):Nie masz problemów z odpalaniem zimnego silnika i czy po odpaleniu od razu pracuje równo?
Tylko że tester wykrywa CO2, a w przypadku uszkodzenia chłodnicy pojawi ci się olej w układzie chłodzenia ale CO2 nie będzie. Nie będzie też bulgotania i dużego ciśnienia wyższego niż normalne. Dodatkowo nie będzie kopcenia na biało przy odpalaniu.Daker napisał(a):Dzwoniłem do mechanika i wskazał, że może to być także chłodnica oleju.
Rokiko napisał(a):Zrób sobie jeszcze jeden test na rozgrzanym układzie i zobaczysz czy Ci się pokryje z tym czy wyjdzie coś innego.