Opel Corsa -czujnik temperatury

26 Lis 2006, 00:28

Wymieniłem czujnik temperatury znajdujący się w bloku silnika Opla Corsy 1,2 na nowy, ale na wyświetlaczu nadal same kreski -- --
Pytanie
-Czy trzeba jeszcze coś ustawiać ,żeby wyswietlacz zaczął działać
-Czy trzeba silnik nagrzać do odpowiedniej temperatury?
wezyr
Nowicjusz

• 26 Lis 2006, 00:33

zapewne chodzi o wyświetlacz ten od radia,ale niestety to nie ten czujnik :!: ,jak dobrze pamiętam to on znajduje się w okolicach zderzaka a nie w bloku silnika :D
    pokazuje on temp. zewnętrzną a nie temp. silnika :!:
    pozdro 8)
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

26 Lis 2006, 00:59

Chcesz powiedzieć,że wyświetlacz obok radia pokazuje temperaturę zewnętrzną?
    W takim razie co ja wymieniłem , napewno był to czujnik od temperatury chłodzenia,w takim razie gdzie znajduje się wyświetlacz temperatury chłodzenia ?
    Auto mam kilka dni i jeszcze go nie rozgryzłem .
    Byłem przekonany że to właśnie na tym wyswiatlaczu obok radia jest wyświetlana temperatura wody, przynajmniej tak mi zasugerował ktoś znajomy ...
    wezyr
    Nowicjusz

26 Lis 2006, 01:43

niestety tu muszę Cię zawieść NIE MA żadnego wyświetlacza do temp. silnika :!:
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

26 Lis 2006, 02:54

Może się źle wyraziłem i przepraszam za tak banalne pytania , chodzi mi o to gdzie na desce rozdzelczej znajduje się wskaźnik pokazujący temperaturę płynu chłodzenia silnika,myślałem ,że to obok zegara okazuje się, że to jest temperatura ma zewnątrz pojazdu.
    Jutro napewno dokładnie się przyglądne wskaźnikom wewnątrz samochodu.
    wezyr
    Nowicjusz

26 Lis 2006, 09:46

wskaźnik od temp.cieczy chłodzącej znajduje się z prawej strony liczników.
    pozdro 8)
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Budowlany ekstremista - wywrotka
      Jeszcze jesienią ubiegłego roku mieliśmy okazję przetestować samochód Mercedes-Benz Arocs AK 8×6 w wersji Grounder – na tym właśnie podwoziu KH-kipper zabudował półokrągłą wywrotkę tylnozsypową W1U ...

26 Lis 2006, 10:14

Teraz to już wiem , (veni, vidi ) i mało głowy nie rozwaliłem o kierownicę ale ze mnie gamoń, ciekawe co powie na to ten gość który mi sugerował że wskaźnik jest gdzie indziej i nawet mi kupił nowy czujnik do wymiany.
    Nie mogę uwierzyć ,że można człowieka tak skołować, szok
    wezyr
    Nowicjusz

30 Gru 2009, 14:31

Nie chcąc zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Czy w moim Oplu Combo 1.7 CDTI ( Z17DTH ) jest oprócz termostatu jakiś czujnik temperatury cieczy chłodzącej? Jeżeli tak to gdzie on jest umiejscowiony?

Problem jest tego typu, że na wolnych obrotach silnik nie trzyma temperatury. Jadąc szybko ponad 60 km/h wszystko jest ok,ale gdy tylko się zatrzymam na 2-3 minuty to temperatura spada na pierwszą kreskę lub na zero. Termostat został wymieniony na nowy fabryczny zakupiony w ASO, płyn również zalany nowy. Czy takie zachowanie może być spowodowane jakimś innym uszkodzonym czujnikiem ?
    Wąż z termostatem, który wychodzi z bloku silnika jest ciągle zimny, czyli przy niskich temperaturach termostat jest zamknięty i to jest ok, natomiast drugi wężyk który wchodzi do zbiorniczka wyrównawczego jest ciepły ale nie gorący.
    Powietrze ciepłe z nawiewu jest podczas "szybszej' jazdy.

Zaznaczę, że układ chłodzenia jest szczelny i nie posiada żadnych wycieków. Pompa wody została wymieniona wraz z rozrządem jakieś 15 tys. km temu.

pzdr
    Ostatnio edytowany przez DeXterciu, 30 Gru 2009, 16:13, edytowano w sumie 1 raz
    DeXterciu
    Nowicjusz

Miejscowość: Whitestock

30 Gru 2009, 16:15

Może to jest tylko coś ze wskaźnikiem?Żeby to sprawdzić,to wystarczy podłączyć się pod komputer i w momencie jak temperatura spada na wskaźniku,sprawdzić odczyt z czujnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Sty 2010, 18:32

Witam!
    Skoro już jesteśmy przy temacie wskaźnika temperatury (żeby nie było nieporozumień :smile: - chodzi o temperaturę zewnętrzną, czyli żółty wyświetlacz, ten z zegarem i kalendarzem), to u mnie też wskazuje dwie kreski. Domyślam się zatem, że nie mam zainstalowanego czujnika temperatury, albo jest uszkodzony. Więc pytanie konkursowe (a raczej dwa), ile taki czujnik może kosztować, no i oczywiście gdzie się go instaluje i czy jest to sprawa do wykonania metodą "zrób to sam" - dla kogoś o średnich talentach techniczno - motoryzacyjnych. Wyświetlacz zacznie sam pokazywać temperaturę zaraz po podłączeniuczujnika, czy trzeba jeszcze odprawiać jakieś gusła (strojenie, programowanie). No i jak on wygląda i jak się go instaluje - podłączanie jakichś kabli? Jakieś specjalne gniazdo, gdzie wystarczy tylko wetknąć standardyzowany element?
    Powyżej ktoś wspominał, że czujnik ten znajduje się w okolicach przedniego zderzaka - pytanie, z której strony i czy dostęp jest od spodu (jeżeli tak, to czy potrzebny jest kanał), czy dobieramy się do tego otwierając maskę.
    Dzięki za ewentualne rady.
    liberwig
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa