Zamarzanie drzwi w V. Polo

05 Sty 2010, 05:13

Witam, niedawno zakupiłem POLO1.4 97r benzyna aby nauczyc się jezdzic .... mam taki problem że w momencie gdy temperatura wędruje poniżej zera zamarzaja mi drzwi i czasem zamki... czasami uda sie otworzyc a czasami nie ... smarowałem uszczelki nitrogliceryną , WD40.. i nadal nic nie pomaga ...czasami slęcze pod praca po nocach ... co doradzacie zrobic?? słyszałem ze warto wozic w termosie gorącą wode i polac drzwi przed otwarciem??? no sam nie wiem prosze o pilna porade... pozdrawiam
BNA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Kraków
  • 05 Sty 2010, 09:30

Po pierwsze nie nitrogliceryną bo uszczelki nie dostaną zawału, a mogą wybuchnąć :lol: No, a teraz do rzeczy:
    Chcąc czymkolwiek smarować, należy najpierw wysuszyć zamek i wytrzeć do sucha uszczelki i powierzchnie przylgowe wnęki drzwi. Po opadach sprawdzać czy te elementy nie są znowu mokre. Do zamków są preparaty smarujące i chroniące przed zamarzaniem. Odradzam stosowanie WD40 ponieważ wkładka zamka składa się z części wytworzonych z różnych materiałów i stosowanie tego środka może tylko pogorszyć sprawę. Uszczelki można smarować gliceryną lub wazeliną, ale jak wcześniej napisałem, podstawa, że będą suche.
    kmtaxi
    Początkujący

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Bielsko-Biała
    Auto: Mercedes W210
    Silnik: 2,2cdi 143KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

05 Sty 2010, 10:54

Dokładnie muszą być suchutkie bo tak to smarowanie nic nie da a do smarowania uszczelek proponuję użyć jakiegoś preparatu sylikonowego do tego celu przeznaczonego.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna

05 Sty 2010, 13:57

A Co Z Ta gorącą(NIE WŻĄCĄ wodą)?? daje to coś?? p.s,,sorka za te nitro ...za dużo gier.. więc zostawmy samo gliceryna :lol:
    BNA
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: Kraków

05 Sty 2010, 20:10

Na pewno pomoże bo ciepła woda rozmrozi ale nie wiem czy w termosie będzie wystarczająca ilość a po drugie jak polejesz wodą to rano już na pewno nie otworzysz proponuję zagadać z kimś kto ma garaż wjechać autem i wysuszyć uszczelki suszarką do włosów i posmarować. Zamki też przydało by się wysuszyć i spryskać jakimś odmrażaczem który konserwuje jednocześnie.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Czy opłaca się kupować opony używane?
      Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...