Opel Corsa D 1.2 2007- problem z odpalaniem

24 Lip 2014, 22:17

Witam. Proszę o pomoc w sprawie auta. Gdy pierwszy raz odpalam auto rano, silnik pracuje "kulawo" - jakby na trzy świece; obroty są poniżej 900. Wciskając pedał gazu samochód nie wchodzi na prawidłowe obroty, auto nie ma mocy - nie mogę wyjechać z garażu. Po dłuższym rozgrzaniu silnika samochód wchodzi na prawidłowe obroty i mogę już wyjechać z garażu. W trakcie nawet krótkiej jazdy po mieście zapala się lampka kontrolna silnika - kiedy kontrolka miga, samochód automatycznie traci moc, natomiast kiedy świeci stale to można jechać. Po natychmiastowym wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu kontrolki gasną i na krótki czas można kontynuować jazdę. Wymieniłam świece zapłonowe na nowe bo myślałam że to ich wina, jednak problem istnieje nadal :( Dodam także, że auto posiada instalację sekwencyjną LPG. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
honoratka86
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa D

28 Lip 2014, 09:25

Podłączysz pod kompa to się dowiesz co do naprawy. Prawdopodobnie coś z zapłonem. Jakiego koloru miga kontrolka i co to jest za kontrolka? Check engine?
Ostatnio edytowany przez kamil638, 28 Lip 2014, 17:56, edytowano w sumie 1 raz
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

28 Lip 2014, 15:43

Auto było u mechanika podłączane kilkakrotnie pod komputer jednak nic nie wykazało, mechanik uważał że wszystko jest w porządku. Raz ponoć zapaliła mu się tylko kontrolka z uszkodzonym modułem zapłonowym ale zignorował to bo "zapaliła się tylko jeden raz". Kontrolka jest koloru pomarańczowego i oznacza wg instrukcji: LAMPKA KONTROLNA SILNIKA. Pozdrawiam
honoratka86
Nowicjusz

28 Lip 2014, 18:02

Lepiej pojechać do drugiego mechanika i zweryfikować to. Może to być kwestia połączenia z modułem. Polecam kupić preparat do czyszczenia styków, popryskać na wszystkie styki modułu wcześniej można sprawdzić stan tych styków. Do czyszczenia wtyczki rozłączać, cała operacja oczywiście z wyłączonym zapłonem.
Czynność nie zaszkodzi a może naprawić usterkę.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Lip 2014, 22:11

Witamy, jeśli w samochodzie podczas wystąpienia usterki zapala się kontrolka (usterki silnika lub w przypadku Opla kontrolka z kluczem) to zapewne w pamięci sterownika silnika zarejestrowany został błąd, który po odczytaniu na urządzeniu diagnostycznym pomoże ukierunkować naprawę. To na pewno sposób szybszy od sprawdzania podzespołów po kolei.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

29 Lip 2014, 20:03

Witam ponownie. Mam także problem z gazem. Podczas jazdy zapala się kontrolka od silnika i auto traci moc, zapala się również kontrolka od katalizatora. Gdy auto wyłączę i włączę ponownie to na krótki (czasem dłuższy)czas jest ok a potem znowu ten sam problem. Według pojemności gazu w butli pozostało 10 litrów, a auto na wskaźniku pokazuje że gazu nie ma, po czym automatycznie przełącza się na benzynę (pomimo tego że gaz jest w butli wg moich obliczeń i sprawdzenia stanu na stacji benzynowej). Gdy tankuję do pełna gaz, auto tez nie chce się przełączyć na gaz bo wg auta gazu nie ma - świeci się czerwona kontrolka oznaczająca brak gazu. Ponadto auto w cyklu mieszanym spaliło 8 litrów na 100 km - czy to możliwe??? :( Ponownie proszę o pomoc i ponownie z góry dziękuję :)
honoratka86
Nowicjusz

29 Lip 2014, 22:08

To będzie pewnie do wymiany czujnik, który działa tak jak pływak w baku paliwa. Nie wiem jak to się dokładnie nazywa, ale chętnie bym się dowiedział.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Lip 2015, 20:33

Witam mamtaki sam problem jak honoratka, wie ktos co to moze byc?
Bumbl3bee
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 02 2013
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Corsa D
Silnik: 1.2 85KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007