Opel Corsa D 1,3 CDTI problem EGR

09 Maj 2012, 08:50

Witam - kupiłem jakiś czas temu Corsę D 1,3 CDTI (5biegów) 75 KM - rocznik 2008r. przejechałem do tej pory ok 10 tys. - wczoraj zapaliła mi się kontrolka silnika (check engine) - pojechałem na kompa - odczyt z komputera - zanieczyszczony zawór EGR ....

pytanie brzmi czy czeka mnie wymiana zaworu EGR ? czy w jakiś sposób mogę go wyczyścić ?? czy może wyjazd na trasę załatwi sprawę ? wiem, że ciężko wyrokować ale może ktoś z was miał podobny problem - oryginalnego przebiegu 87 tys.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

09 Maj 2012, 10:56

W zasadzie przy tym silniku nie miałem jeszcze przyjemności popracować. Znana jest mi za to jednostka 1,9 CDTI i odwieczny problem z tym ustrojstwem. Porównując obie konstrukcje to zawór EGR-u jest podobnie zbudowany . Ten sam sposób sterowania . Samo wyczyszczenie, usprawnienie po stronie spalin nie przedstawia jakiegoś większego problemu, Gorsza sprawa gdy zapiecze się iglica elektromagnesu. Teoretycznie ta część jest nierozbieralna. No cóż , ale i na to jest sposób. Jeśli będzie taka potrzeba odszukam opis i Ci go podeśle.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Maj 2012, 11:27

Świetnie ! dzięki wielkie za info - spróbuję najpierw wymontować oczyścić EGR i zobaczymy czy to pomogło
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)

22 Paź 2012, 09:21

Witam.
Dziękuję za pomoc z egr. Pytałem wcześnie na forum o problem z mocą silnika. Egr był uszkodzony. Mechanik popukał mi w czoło jak usłyszał o zaślepianiu i zaproponował zawór hiszpański wrc/// chwalił że sprawdzony i dobry na razie działa bez zarzutu.
meczennik
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 10 2004
Auto: Fiat Siena
Silnik: 1.6 16V
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Lis 2015, 18:57

Witam, chciałabym zapytać jaki jest mniej więcej koszt naprawy?
Od mechanika usłyszałam, że komputer pokazuje problem z 2 zaworami w silniku.
Naprawa to 250 eur za jeden zawór (mieszkam poza Polską).
Samochód przełącza się w stan serwisowy (kontrolka chrck engine - jak w problemir opisanym ponizej) i ma problem z napędem.
Zastanawiam się co zrobić. Czy naprawa za 2 tys złotych ma sens czy może lepiej coś dokładniej sprawdzić?

Opel corsa D Diesel 1.3 cdti. 75 KM

Nie wiem praktycznie nic o samochodach oprócz tego jak je prowadzić :)
Liczę na poradę :)
Justynka
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2002
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel corsa D
Silnik: 1.3 tdi
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...