Opel Corsa D 2012 1.2 70KM 51kW - Instalacja LPG

08 Sty 2018, 21:01

Witam!
Posiadam Opel Corsa D 2012 1.2 70KM 51kW. Chciałbym do niego założyć LPG ponieważ to 1500 miesięcznie robię. Moje pytanie brzmi czy ktoś gazował ten silnik? Nadaje się on do tego? Nie będę miał w przyszłości z tym problemów?
Pozdrawiam!
o2w5n778
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa C

08 Sty 2018, 21:22

Owszem ten silnik się nadaję do instalacji LPG chociaż możesz wyczytać inne informację. Odpowiednia instalacja oraz poprawne jej ustawienie i będziesz zadowolony z oszczędności płynących z LPG.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Sty 2018, 11:46

Silnik nie ma za dużej pojemności wiec pewnie i teraz za dużo nie pali. Ale jeśli zamierzasz jeszcze trochę pojeździć to jak najbardziej możesz zakładać lpg. Zacznij moim zdaniem od znalezienia ogarniętego montera - bez niego lpa. Instalacja jaka? Moim zdaniem Kit Alba od Brc w zupełności wystarczy. Jeśli chcesz to też coś z Zavoli, mają dobre reduktory. Lub coś innego... Ja kiedyś miałem 1.2 w Corsie B, też przerobiłem na lpg i jeździło. Ale corsa była z 93.r.
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna

28 Sty 2018, 20:02

Silniki w 93r 90% montowanych corsach b był to jedno punktowy wtryski który montowany był na mikserze to były silniki stworzone do gazu. Silnik który jest montowany w corsie D to są twinporty które są bardzo wrażliwe na skład mieszanki i tu są potrzebne bardzo dobre wtryskiwacze gazowe (nie takie jak alba.. czy nie daj borze coś ze "stajni" zavoli) Hercules baracuda to są wtryskiwacze z górnej półki.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sty 2018, 23:47

djkranc napisał(a): (nie takie jak alba.. czy nie daj borze coś ze "stajni" zavoli)

Sądzisz, że Alba sobie nie poradzi z tym silnikiem? Moim zdaniem poradzi sobie bez problemu... Autor też może zainwestować w Sequent 32 i wtryski pomarańczowe od brc.... Pytanie o zavoli, czemu nie?? Oczywiście pytam z ciekawości:D
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto

31 Sty 2018, 07:31

Sądzę że alba to nie wtryskiwacze z górnej półki tylko coś pokroju valteka, zresztą jak już jesteśmy przy valteku to ta sama liga co zavoli (mają kity właśnie na takich wtryskiwaczach). SQ 32 jak narazie jest z nim więcej problemów niż pożytku dlatego proponował bym instalację typu nevo, zenit na wtryskiwaczach baracuda, hercules. Oczywiście nawet najlepszy sterowniki trzeba odpowiednio ustawić aby auto jeździło perfekcyjnie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Lut 2018, 15:08

Silnik nadaje się do LPG. Potwierdzam, że w przypadku tego silnika przy doborze instalacji bardzo ważne jest aby wtryskiwacze gazowe były wysokiej jakości, ale suma sumarum najważniejszy jest jednak dobry gazownik... ja mogę Ci polecić instalację landirenzo.
gerard941
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mercedes A Klasa 1.6 2008r

06 Lut 2018, 21:26

gerard941 napisał(a):najważniejszy jest jednak dobry gazownik...

Jak źle dobierzesz instalację to nawet chuck norris z tego nic nie zrobi. Tak jeszcze na marginesie masz jakieś do czynienia z instalacją landirenzo, że ją tak polecasz?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika