Opel Corsa D - 4000 obrotów check engine

15 Maj 2020, 18:57

Przekopałem forum ale nie znalazłem konkretnego rozwiązania, może ktoś będzie umiał odpowiedzieć.

Mój Opel Corsa D 1.4 benzyna 2012 rok.

Obiawy: przy 4000 obrotów wywala błąd check engine. Nie ważne jaką jest prędkość. Jak obroty spadną kontrolka przestaje mrugać, czasami pojawia się kontrolka kontroli trakcji, jak ona się zapali to nie gaśnie póki nie wyłączę silnika.

Byłem u 2 mechaników aby podłączyć pod komputer. Pierwszy nie znalazł żadnego błędu drugi mechanik znalazł: C0242 i C0244.

Na forum znalazłem że to może być przepływomierz ale zanim wydam kilka stówek chciałbym mieć pewność.
Ciupi
Obserwowany

• 17 Maj 2020, 10:22

Ciupi napisał(a):Byłem u 2 mechaników aby podłączyć pod komputer. Pierwszy nie znalazł żadnego błędu drugi mechanik znalazł: C0242 i C0244.
    Sprawdź czy jest wszystko ok z czujnikiem ABS w lewym przednim kole. Wygląda to na problem z czujnikiem, kablami które idą do niego.

Generalnie błąd C0242 oznacza - Elektromagnes / miernik #2 ABS lewy przedni – sygnał poza zakresem / wydajność. Drugi błąd dotyczy również problemu z sygnałem przy tym czujniku C0244 oznacza - Elektromagnes / miernik #2 ABS lewy przedni – wysoki sygnał wejściowy.

Po wyrzuceniu kontroli trakcji sterownik może ograniczyć moc silnika ze względu na bezpieczeństwo ponieważ uznaje że masz niesprawny układ hamulcowy. Dlatego ta kontrolka gaśnie dopiero po wyłączeniu silnika na postoju.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Maj 2020, 07:07

to jeden problem mamy zlokalizowany, ale co z kontrolką check engine przy 4000 obrotów?
    Ciupi
    Obserwowany

19 Maj 2020, 11:42

Może być ona wynikiem powstałych błędów bo sterownik ograniczy moc silnika i wtedy otrzymujesz tą kontrolkę. trzeba by było pozbyć się wyżej wymienionych błedów i sprawdzić czy wtedy pojawi się check. Jeżeli tak to odczytać jakie błędy się pod nim kryją i będzie wszystko jasne :)
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35