Opel Corsa D - uszczelka pod głowicą? Test CO2 wyszedł dobrze.

18 Kwi 2021, 16:43

Cześć. Auto kupiłem 3 tyg. temu.
Opel Corsa d 2008 1.2 80km benzyna.

Pod korkiem pod olejem i pod korkiem od zbiorniczka wyrównawczego mam majonez.
W zbiorniczku wyrównawczym jest "sporo" sladów oleju.

Czy to koniecznie UPG? Innych objawów nie ma.
Test z płynem na CO2 wyszedł negatywnie (Kolor z niebieskiego nie zmienił się).

Słyszałem, że w ecotecach zdarza się, że niszczy się uszczelka pod deklem - ale ma to coś wspólnego z tym, że olej dostaje się do zbiorniczka wyrównawczego?

Auto nie grzeje się, oleju nie ubywa, płynu chłodniczego ani nie ubywa, ani nie przybywa.

Może warto oddać auto do mechanika, by tylko wyczyścił zbiorniki, dał nowy olej i płyn chłodniczy i jedyne dodatkowo co zrobił, to zmienił uszczelke pod deklem? Z tego co się orientuje koszt takiego zabiegu jest dużo niższy, niz od razu zmianianie UPG.

Zaczynam aż myśleć, że poprzednia właścicielka pomyliła się i dolała troche oleju tam gdzie nie trzeba :unsure:
Pansta
Nowicjusz

19 Kwi 2021, 07:48

Skoro objowow brak to poprostu może być układ zanieczyszczony. Majonez pod korkiem może być spowodowany jeżdżeniem na krótkich odcinkach i niedogrzewaniem się silnika.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Kwi 2021, 11:32

Wlasnie byłem u mechanika, który wdłg wujka specjalizuje sie w Oplach. Powiedział ze jutro wezmie na podnosnik, sprawdzi czy mam chłodnice i dalej powie co i jak.

Ogólnie jak ten nic nie zauważy niepokojącego, to wlasnie tak zrobie. Oddam na przeczyszczenie tego wszystkiego, zalanie nowym olejem i płynem chłodniczym i bede mial nadzieje, ze to wystarczy.
Pansta
Nowicjusz

20 Kwi 2021, 09:05

Majonez pod korkiem nie musi być oznaką uszczelki. Za małolata znajomy mechanik stwierdził awarię uszczelki,naprawiłem i co i znowu majonez... auto niedogrzane i majo majo jest pod korkiem ...
wardczek
Nowicjusz

20 Kwi 2021, 09:33

Uszczelka dekla pokrywy rozrządu, miska olejowa, uszczelka pod miska olejowa i jeszcze jakas uszczelka, nie pamietam nazwy :? . Usłyszałem ze są to jedyne ujścia w tym silniku by mieszała się woda z olejem i objawy wlasnie takie by były, bo innych nie ma. 720zł koszt + cena oleju, wiec zapowiada sie dobrze :D
Pansta
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka otrzymał pięć gwiazdek w testach Euro NCAP
    Niezależna organizacja konsumencka Euro NCAP (Europejski Program Oceny Nowego Pojazdu) przyznała kompaktowemu SUV-owi Mokka pięć gwiazdek. A zatem kolejne auto wyprodukowane przez Opla otrzymało od Euro NCAP najwyższą ocenę. ...