Opel Corsa Easytronic, sterownik skrzyni biegów

21 Wrz 2015, 11:58

Witam,

Od miesiąca mam poważny problem z Corsą Easytronic. Jakieś 2 miesiące temu pojawiła się kontrolka samochód z kluczem,auto zamulało,okazało się , że to sonda lamba,a mechanicy stwierdzili, że nie trzeba tego wymieniać , wykasowali błąd ( 2 razy). Następnie zaczęła wyświetlać się kontrolka( awaria systemu wtrysku). Tu już za dużo mechanicy mi nie mówili..wykasowali.Ostatecznie po paru tygodniach pojawił sie F, auto raz zapala, raz nie. Jak juz zapali zmienia biegi. Aktualny mechanik uważa, że problem jest z wysprzęglaniem, podobno wcześniej mechanicy zalali zły płyn hydrauliczny, było zbyt duże ciśnienie i uszkodziły się części. Teraz pozostaje mi zakup sterownika skrzyni biegów. Martwię, że to może być zbyt pochopna decyzja. Proszę o radę w tej sprawie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
Temisa
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 08 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

21 Wrz 2015, 20:02

Przede wszystkim znajdź sobie innego mechanika, który się zna na robocie. Są ludzie, którzy się naprawdę znają na skrzyniach automatycznych.
Powinni przede wszystkim przeprowadzić diagnostykę komputerową po tym, jak się pojawiły takie błędy.
Ot tak skasować błąd to sobie można jak wywala check engine przez sondę lambda, kiedy w samochodzie jest instalacja gazowa.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowości na 2021 rok modelowy
    Witam, Mimo iż rok 2020 dopiero co się zaczął Volvo określiło zmiany w modelach na rok 2021. Samochody z MY 2021 będzie można zamawiać prawdopodobnie od połowy kwietnia 2020r. Oto najważniejsze ze zmian: - we wszystkich modelach ...