Żle wbity bieg - Martwić się czy nie ?

16 Wrz 2015, 21:42

Witam
Jestem młodym kierowcą i prawko mam od 3-4 mies. Dlatego zdarzają mi się czasami nerwowe ruchy za kierownicą . I ostatnio na rondzie źle wbiłem 3 bieg i skrzynia zazgrzytała i lewarek zaczął mi się trząść poprawiłem ponownie wbijając bieg. Jechałem wtedy pożyczonym samochodem i teraz biję się z myślami czy wszystko ze skrzynią w porządku. Przejechałem po tym incydencie 20 km i nic się nie działo biegi dobrze wchodziły. Samochód oddałem i teraz siedzę jak na szpilkach czy kumpel się nie odezwie . Wiem że może głupi temat zamieściłem ale nie daje mi ta sprawa spokoju. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co tak zazgrzytało i jak złe wbijanie biegów wpływa na skrzynie . Aa i zapomniałem ten samochód to VW Golf 1.9 tdi 110 km bodajże.
karol100a
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białobrzegi
Prawo jazdy: 17 06 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.9 TDI ASV 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

16 Wrz 2015, 23:52

Zazgrzytały zębatki w skrzyni biegów. Minimalnie oberwały zęby i synchronizator. Ogólnie nie ma się czym przejmować, jeżeli od razu odpuściłeś. Co innego jakby tak za każdym razem wrzucać biegi bez sprzęgła i podczas zgrzytania próbować dalej wrzucić bieg przytrzymując drążek.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

17 Wrz 2015, 10:53

Możesz spać spokojnie, jeżeli takie przełożenie zdarza się czesto mogą ucierpieć własnie zębatki
zielonek
Aktywny

Auto: P 206
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top 10 najpopularniejszych hybryd plug-in
    Najwięcej samochodów z napędem PHEV w pierwszej połowie tego roku zarejestrowała marka BMW. Dokładnie 300 samochodów stanowi 23% wszystkich PHEV zarejestrowanych w tym okresie. Na drugim miejscu znalazła się ...