Opel Corsa F - Spryskiwacze

25 Sty 2023, 11:07

Pojawił mi się problem z przednimi spryskiwaczami. Płyn uzupełniony. Tylny spryskiwacz działa bez zarzutów.
Szczelność jest w porządku. Zauważyłem, że jest słabe ciśnienie przy trójniku.

Film z słabym ciśnieniem https://photos.app.goo.gl/Bi1JGHzpnNm6SWAcA Przeczyściłem go i ciśnienie z obu stron jest w porządku

Problem wydaje mi się, że jest z dyszami.

Po rozebraniu dyszy zauważyłem, że są założone białe uszczelki, które blokują wypływ płynu.

Po ściągnięciu uszczelki dysza zachowuje się tak https://photos.app.goo.gl/wnzbsEpi1npbBtkM9

Jak widać jest bardzo słabe ciśnienie. Jak założę uszczelki to płyn w ogóle nie wypływa z dysz.

Macie pomysł co to może być?
Dragen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Chevrolet Cruze
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Sty 2023, 11:42

Musisz sprawdzić czy gdzieś po drodze nie ma jeszcze jakiegoś zaworka zwrotnego lub sitka. Ja miałem w jednym samochodzie coś takiego i nie mogłem sobie poradzić z ciśnieniem i płyn szybko zamarzał.

Najlepiej jak byś sprawdził ciśnienie na wężyku jeszcze przed wejściem go w podszybie. Jeżeli tam będzie ok i ciśnienie spore to musisz przejrzeć dokładnie wszystkie wężyki, złączki w podszybiu.

Wracając do filmików na pierwszym na trójniku widać, że już coś jest nie tak bo leci tylko z jednej strony.

Same dysze też warto zdjąć i zobaczyć czy są rozbieralne i czy nie są zapchane.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2023, 12:26

Szczelność jest w porządku. Ciśnienie na trójniku też jest już dobra.
Wydaje mi się, że trzeba wymienić pompkę

Tak wygląda ciśnienie na trójniku: https://photos.app.goo.gl/8DnsJ8Yj3mzJNAXr5
Dragen
Nowicjusz

25 Sty 2023, 12:39

Zrób jeszcze test i niech ktoś włączy spryskiwacz, a Ty spróbuj przytkać dysze nawet palcami i zobacz jakie będzie ciśnienie. Jak na moje oko to trochę jednak za słabo leci ale mogę się mylić.
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Sty 2023, 12:55

Dragen
Nowicjusz

25 Sty 2023, 14:59

Od samego początku widać, że jest problem z ciśnieniem płynu oraz z tym trójnikiem. Z trójnika płyn powinien lecieć z takim samym ciśnieniem z obu wylotów. Na ostatnim filmiku jest pokazane, jak płyn leci z samego wężyka. Nie ma tam praktycznie żadnego ciśnienia. Dlatego też z dysz leci jak leci. Albo masz coś gdzieś przytkane, albo do wymiany pompka. Pompka jest dwusekcyjna. Musisz dostać się do samej pompki, wypiąć oba wężyki i sprawdzić jakie jest tam ciśnienie z obu wylotów. Jak będzie ok, to możesz zamienić wężyki miejscami i zobaczysz czy przedni układ jest ok.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Bugatti T40 to już ponad 80-letni zabytek
    Przedwojenne Bugatti T40 Macieja Pedy. Samochody od zawsze zajmowały specjalne miejsce w sercach jego rodziny. W 1968 roku ojciec Macieja zakupił pierwsze auto zabytkowe – Studebakera, w którym zakochał się od ...

25 Sty 2023, 16:19

Jak dostać się do tej pompki. Po zdemontowaniu koła i nadkola był widoczny tylko zbiornik. Pompka jest z przodu zbiornika. Czy trzeba zdemontować przedni zderzak?
Dragen
Nowicjusz

26 Sty 2023, 09:45

Tu masz kilka zdjęć zbiorniczka i całego układu spryskiwaczy. Pompka jest z tego co widać na wcisk z uszczelką montowana w zbiorniczku.

Patrząc na zdjęcia widać, że sam zbiorniczek mocowanie na śrubę ma z góry więc może wystarczy odkręcić i wyciągnąć go do góry?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

27 Sty 2023, 22:00

Dziękuję za zdjęcia. Spróbuje jutro sprawdzić tą śrubę od zbiorniczka. Z tego co kojarzę to reflektor blokuje dostęp.
Dragen
Nowicjusz