Opel Corsa - nieszczelny silnik?

12 Kwi 2015, 11:05

Witam,

Przymierzam sie do zakupu samochodu uzywanego. Przy ogladaniu auta moja uwage zwrocila nieszczelnosc przy wlewie do silnika:
https://drive.google.com/file/d/1RM_KhD ... IogZA/view
Czy wymaga to naprawy?

Samochod to Opel Corsa ze stycznia 2010r. Prawdopodobnie stoi w komisie ok. 2 miesiace.

Bede wdzieczna za pomoc.
moniuszkooo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Kwi 2015, 12:12

Tamtędy raczej olej się nie wylewa z układu. Zaolejenie w tym miejscu może świadczyć albo o rozlaniu oleju podczas jego uzupełniania albo poprostu trzeba będzie wymienić korek.
Zerknij jak wygląda czystość silnika w okolicach bagnetu - to tamtędy najprędzej wywala olej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2015, 13:00

Kompresja przedostaje się do skrzyni korbowej stąd ten olej kolo korka.
Pytanie tylko dlaczego ?
Prostym sposobem mozna to sprawdzić odkręcając korek na zapalonym silniku.
Ile km ma to auto przejechane wg wersji handlarza ?
Trzeba sprawdzić czy dalej jest fabrycznie poskładany czy są już ślady działania pseudo mechaników. Dużo osób poległo na wymianie rozrządu w tym silniku.
andrzej_124
Stały forumowicz

12 Kwi 2015, 17:05

Auto ma przebieg ok. 67000km. Historia pojazdu jest dobrze udokumentowana, wiec mozna zalozyc, ze jest to rzeczywisty przebieg. Jakich sladow interwencji mozna sie spodziewac?
moniuszkooo
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...
    Dlaczego część kierowców nie używa kierunkowskazów?
    Dlaczego część kierowców nie używa lub nie zawsze używa kierunkowskazów? Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badania wykazały, że najczęściej podawane odpowiedzi to: "nie było na to czasu " (42%) i "z lenistwa ...