Opel Corsa - nieszczelny silnik?

12 Kwi 2015, 11:05

Witam,

Przymierzam sie do zakupu samochodu uzywanego. Przy ogladaniu auta moja uwage zwrocila nieszczelnosc przy wlewie do silnika:
https://drive.google.com/file/d/1RM_KhD ... IogZA/view
Czy wymaga to naprawy?

Samochod to Opel Corsa ze stycznia 2010r. Prawdopodobnie stoi w komisie ok. 2 miesiace.

Bede wdzieczna za pomoc.
moniuszkooo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Kwi 2015, 12:12

Tamtędy raczej olej się nie wylewa z układu. Zaolejenie w tym miejscu może świadczyć albo o rozlaniu oleju podczas jego uzupełniania albo poprostu trzeba będzie wymienić korek.
Zerknij jak wygląda czystość silnika w okolicach bagnetu - to tamtędy najprędzej wywala olej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2015, 13:00

Kompresja przedostaje się do skrzyni korbowej stąd ten olej kolo korka.
Pytanie tylko dlaczego ?
Prostym sposobem mozna to sprawdzić odkręcając korek na zapalonym silniku.
Ile km ma to auto przejechane wg wersji handlarza ?
Trzeba sprawdzić czy dalej jest fabrycznie poskładany czy są już ślady działania pseudo mechaników. Dużo osób poległo na wymianie rozrządu w tym silniku.
andrzej_124
Stały forumowicz

12 Kwi 2015, 17:05

Auto ma przebieg ok. 67000km. Historia pojazdu jest dobrze udokumentowana, wiec mozna zalozyc, ze jest to rzeczywisty przebieg. Jakich sladow interwencji mozna sie spodziewac?
moniuszkooo
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...