1.9 TDI problem z turbo

01 Kwi 2015, 14:03

Witam Panowie,

moze Wy bedziecie w stanie mi pomoc, bo nie bardzo wiem w czym problem.

Otoz mam ibize z 99r z silnikiem 1.9 TDI i od jakiegos czasu czasami mam tak, ze podczas jazdy auto nagle traci moc. Nie przyspiesza tak jak normalnie i nie slychac rego ryku silnika, ktory slychac normalnie jak wcisne gaz w podloge. Najprawdopodobniej chodzi tutaj o turbo.

I co ciekawe - to sie nie dzieje od razu tylko w czasie jazdy. Jak zgasze samochod i odpale od nowa to z powrotem jest OK poki znowu sie nie zepsuje.

Dzieje sie tak na cieplym silniku. Na zimnym chodzi OK, ale jak silnik sie nagrzeje(np. po 50km) to dzieje sie taka sytuacja. Jak wtedy zgasze auto i odpale od nowa to jest dobrze juz tylko przez chwile.

Zauwazylem tez, ze dzieje sie tak jak mam duzo paliwa w baku - co jest totalnie dziwne jak dla mnie. Ale jak mam 1/4 baku to jest duzo mniejsze prawdopodobienstwo, ze cos sie stanie. Czesto mam tak, ze jade sobie trase i jest OK, zatrzymuje sie zatankowac, odpalam auto, jade 3km i silnik traci moc.

Kolejna rzecz ktora zauwazylem to to, ze jak juz auto straci moc i wcisne gaz w podloge to prawie w ogole nie przyspiesza(tak powiedzmy na 10% tego co normalnie), a jak gaz jest ta na granicy - czyli wciskam tylko troche wiecej niz auto jedzie w danej chwili to przyspiesza tak 50% tego co normalnie.

Ogolnie wszystko to jest dosc dziwne i nie bardzo mam pomysl.

Dodam, ze turbo wyglada OK, nie ma zadnych wyciekow itp.

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie pomysly o co moze chodzic.

Pzdr.
Stannny
Nowicjusz

Auto: Brak

09 Kwi 2015, 19:16

Problem z doladowaniem. Silnik wchodzi w tzw tryb awaryjny. powodów tego moze byc kilka. najlepiej podpiac komputer, zrobic logi
Waqa
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 21 06 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Bora i Golf 4
Silnik: AJM, AKQ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2015, 12:23

Ja też stawiałbym na to, co Waqa. Miałem kiedyś podobny problem. Jeśli nie uda Ci się zregenerować turbiny, to polecam stronę [reklama] Mają tam turbosprężarki w dość przystępnych cenach. Ja akurat kupowałem używaną 2 lata temu i do dziś nie ma problemu.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 04 Lut 2016, 09:45, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
bigben
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 07 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 GTL
    Renault 5 GTL wyróżnia się bocznymi listwami z tworzywa, stanowiącymi przedłużenie zderzaków, stylowymi kołami i światłami cofania. W 1978 roku pojawiły się uchylne tylne szyby, jak w wersji 5 TS. Renault 5 ...
    Funkcja automatycznej jazdy w korkach Audi AI
    Prezentując funkcję automatycznej jazdy w korkach Audi AI, cztery pierścienie pokazały pierwszy na świecie system umożliwiający zautomatyzowaną jazdę na poziomie 3. Podczas jazdy w korku lub w powolnym ruchu na autostradzie, ...