Opel Crossland X

11 Lis 2018, 19:24

Witam,
mam pytanie do użytkowników Opla Crosslanda X, czy waszych modelach występują wady po pierwsze to klapa (drzwi) bagażnika, która jest nierówno obsadzona po drugie to uszczelki drzwi znajdujące się w obrysie karoserii z lewej strony od kierowcy i pasażera widoczne są na tych uszczelkach wady jakby pęknięcia. Przedstawiam zdjęcia.
Marek55
Nowicjusz

Auto: Opel Crossland X
Silnik: 1.2 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2017

11 Lis 2018, 19:35

Marek55 napisał(a):mam pytanie do użytkowników Opla Crosslanda X
raczej tu takich nie znajdziesz.
Dlaczego nie pojedziesz do ASO? przecież auto na gwarancji, to nie jest normalne takie spasowanie i podpowiem Ci że z fabryki takie auto nie wyjezdza napewno, gdzieś po drodze była ingerencja w naprawę blacharską. Jesteś pierwszym właścicielem?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lis 2018, 19:55

Dziękuję za odpowiedź na tym forum są tematy związane z Crosslandem X i dlatego napisałem. Co do gwarancji administrator gwarancji odrzucił reklamację powołując się na punkt 3 gwarancji. Złożyłem do sprzedawcy opla reklamację z tytułu rękojmi z tego tytułu zrezygnowałem z uprawnień gwarancyjnych.
Marek55
Nowicjusz

11 Lis 2018, 19:59

Dodam jeszcze, poprosił o przekazanie mi historii pojazdu a czy ona będzie prawdziwa :?:
Marek55
Nowicjusz

11 Lis 2018, 20:19

A jaki to jest ten pkt 3?
ps. nie pisz posta pod postem, masz opcję edytuj
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lis 2018, 20:44

Pkt 3 mówi o wykluczeniach gwarancji części eksploatacyjnych podlegające normalnemu zużyciu między innymi uszczelki (które po pierwszym roku eksploatacji tak wygląda, druga strona prawa jest bez takich wad jak lewa). Co do klapy jest zapis "Niżej wyminione elementy są określone jako wymagające przeglądów/eksploatacyjne, ale zostały usunięte z normalnych harmonogramów czynności serwisowych, ponieważ częstotliwość ich obsługi zmienia się w zależności od warunków użytkowania pojazdu:
- Regulacja następujących elementów :
× hamulce,
× hamulec postojowy,
× drzwi,
× pokrywa silnika
× klapa tylna
× itd "
Marek55
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

11 Lis 2018, 21:04

:shock: co za bajki. Ludzie się śmieją że nie warto kupować używanego auta, lepiej dołożyć i kupić nowy ponieważ masz gwarancję oooo i taka to gwarancja. Tak odemnie, części blacharskich się nie reguluje i nie serwisuje, koniec kropka. Nie wiem co Ci podpowiedzieć, z ASO to będzie walka z wiatrakami ale może warto próbować. To jest śmieszna sytuacja.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lis 2018, 21:26

To nie jest moje pierwsze auto zakupione z salonu jako demo. Między innymi kupiłem Toyotę Aygo II gdzie w czasie trwania gwarancji wymieniono dwa lefrektory, tylną zespoloną lampę i dywanik bagażnika. Kie Venge miałem kupioną prosto z salonu i kłopoty przy likwidacji niedoróbki lakierniczej na gwarancji. Dopiero rzecznik konsumenta mi pomógł i poprawili. A co do gwarancji nieraz lepiej skorzystać z rękojmi. :ok:
Marek55
Nowicjusz

11 Lis 2018, 21:30

No ja się na tym nie znam niestety więc nie podpowiem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lis 2018, 21:38

Będzie ciężko, prubować trzeba. Napiszę o postępach, teraz sprzedawca ma czas 14 dni kalendarzowych na odpowiedź. Miłej nocy :piwo:
Marek55
Nowicjusz

24 Lis 2018, 22:51

Wysłałem pismo do sprzedawcy że rezygnuję z gwarancji na rzecz rękojmi na podstawie art. 560 w zw. z art. 556 [2] ustawy o prawach konsumenta na usunięcie, wadliwych uszczelek oraz regulacji klapy pogażnika. Po 12 dniach dostałem odpowiedź od sprzedawcy że uszczelki zostaną wymienione w ramach gwarancji oraz zostanie przeprowadzą regulacja pokrywy bogażnika. Ciekawe, ale lepiej uznać gwarancję przez sprzedawcę którą mam do czerwca 2019 roku, niż rękojmę która przedłużyłaby się o dalsze dwa lata.
Marek55
Nowicjusz

24 Lis 2018, 23:40

Czasami wystrczy jak widać napisać mądre pisemko i da się uzyskać zamierzone efekty. Dla nich to nie żaden koszt więc wolą pewnie to zrobić jak się smrodzić z papierami
Kao
Moderator
Awatar użytkownika