Opel czy Seat?

31 Gru 2016, 01:28

Witam :) jestem nowy na forum, ale liczę że Wy, którzy macie większe pojęcie motoryzacyjne niż ja, mi pomożecie :)
Mianowicie szukam sobie auta, cena na początku tak do 15 tys szukałem, bo widziałem fajne dwa Ople Astry, 1.7 CTDI jeden, a drugi granatowy 1.9 CTDI. Ten pierwszy był za 15 900 zł i sprowadzany z Włoch, przebieg 180 bodajże a drugi z Niemiec sprowadzany i za 14 700 a przebiegu miał 197 tys. Owszem tych ofert nie ma (zachowałem numery by zadzwonić i siędopytać) i mam pytanie, czy te ceny są takie jakie powinny być? Większość mnie uczula na samochody z Włoch a zwłaszcza z Francji.

I jeszcze jedna sprawa, w tych cenach nie ma już takich fajnych ofert Opli, ale znalazłem jednego, który konkuruje z... Seatem Leonem II. I znalazłem trzy interesujące mnie modele. Pierwszy, za 18 900, od handlarza, przebieg 181 tys, 1.9 TDI i sprowadzony z Belgii, dwa pozostałe to cena 19 900, jeden od handlarza a drugi od osoby prywatnej. Ten od handlarza ma 190 przejechane i tak samo 1.9 TDI, a ten drugi od prywatnej takie same parametry. I tutaj pojawia się pytanie, który byłby lepszy, czy Opel Astra w podobnej cenie (ok. 19 tys.) z silnikiem 1.7 CDTI czy Seat Leon 1.9 TDI, a może 2.0 TDI? Bardzo prosiłbym o pomoc, jeśli coś nie jest jasne to powiedzcie, staram się lepiej wytłumaczyć :)

Pozdrawiam i liczę na odzew :)
carrag
Nowicjusz

Auto: Nie mam

31 Gru 2016, 01:36

Podeślij linki do tych ogłoszeń.Czemu same diesle?
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Gru 2016, 01:44

To proste, benzyniakiem jeżdżę rodziców i średnio mnie to przekonuje, czasem robię za kierowcę i jeżdżę dieslem, i jest jakoś inaczej... lepiej dla mnie, nie wiem jak to określić, i mniej paliwa spali niż benzyna a gaz odpada, nie mam zaufania jakoś :)

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

zapodałem wszystkie co mnie interesują :)
carrag
Nowicjusz

31 Gru 2016, 03:16

No to po pierwsze https://www.forumsamochodowe.pl/czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
Po drugie,przebieg tej "niemieckiej" Astry to ściema i śmiech na sali (zupełnie przypadkiem Niemiec sprzedał przed magicznymi 200k, bo Polaczki nie lubio dwójki z przodu no i rzecz jasna kupił diesla do jeżdżenie po bułki). Co do linków:
1. Wygląda dość rozsądnie, dopytaj o kod silnika (któreś miały problem z panewkami, bodaj BLE)
2. Jak czytam w ogłoszeniu powody sprzedaży auta to mi się scyzoryk otwiera :o kogo to obchodzi, sprzedaję bo to moja własność i mam do tego prawo... Inna sprawa, ze pod rzekomym "wyjazdem za granicę" najczęściej jest "chcę się pozbyć tego złomu". J.w dopytaj o kod silnika i o fotki drugiego boku, których dziwnym trafem nie ma (coś do ukrycia?)
3. Przebieg przemilczę, fotki to majstersztyk (nic nie widać), przód chyba robiony po dzwonie.
4. Francja, raczej bym odpuścił, bo pewnie nie miał przodu. Znów kiepskie foto
5. Normalne auto od handlarza. Przebieg znów dziwnym trafem poniżej 200k
6. Malowane zderzaki (jeszcze nie tragedia), dziwnie odstają drzwi prawy tył. Na plus że zarejestrowany w kraju, ale te 198k już przestało być zabawne... :roll:
7. Robiony lewy przód, kiepski silnik

Generalnie rzecz biorąc masz złe podejście. Jestem gotów się założyć, że w wyszukiwarce w max przebiegu wpisałeś 200 000 :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

31 Gru 2016, 04:22

W Wyszukiwarce nie wpisywałem do 200 000 tys km ale szukałem takich :D
Wiesz, wujek kolegi, swojemu bratankowi sprowadził Opla Astrę 2007 z Niemiec z przebiegiem chyba 180 tys z tego co pamiętam, dlatego myślałem że taki można znaleźć ;)
W komisie byłem osobiście takim jednym i tam też był Seat z 2005 albo 2006 roku z przebiegiem 181 tys z Belgii bodajże, ale nie ma ogłoszenia.

A powiesz mi o co chodzi z tym podejściem? ;) Ja jestem raczkujący w tym temacie to wiesz...
A diesel to głównie z myślą o trasie jakieś 80 km w jedną stronę, myślałem też o benzynie, ale niestety, żeby miała ze 100 km to z kolei będzie sporo paliwa brała.
carrag
Nowicjusz

31 Gru 2016, 12:42

carrag napisał(a): wujek kolegi, swojemu bratankowi sprowadził Opla Astrę 2007 z Niemiec z przebiegiem chyba 180 tys z tego co pamiętam, dlatego myślałem że taki można znaleźć
można, ale wtedy jedziesz do Niemca sam, a nie kupujesz od handlarza, bo albo cena będzie wywalona w kosmos, albo Cię oszuka :yes:
W Twoim przypadku musisz iść na kompromis - albo kupisz coś od właściciela z prawdziwym przebiegiem 200+, ale nie liczyłbym na to, że ktoś przed sprzedażą zrobi Ci prezent i wymieni cały dieslowy osprzęt, który przy tych ~200k siada. Albo kupisz benzynę i zamontujesz gaz (lub już z instalacją) - Astra b.dobrze znosi alternatywne paliwo, które de facto i tak wychodzi najtaniej w eksploatacji
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

31 Gru 2016, 13:19

No to już sam nie wiem :D
Ten Opel był wtedy 7-8 letni i został kupiony za 20 tysi. Na stacji diagnostycznej nie wykryli by co jest nie tak w aucie i jaki jest osprzęt?
carrag
Nowicjusz