Dylemat za ok 20 tys zł

30 Gru 2016, 22:32

Witam
Rozglądam się o dłuższego czasu za samochodem dla taty. W grę wchodzi hb/sedan. Cena to 20 tys zł. Wg mnie najlepsza opcja dla niego to astra h z końca produkcji. Jest jeszcze kilka opcji ale nie wiem czy warto i z jakim silnikiem.
1. Toyota avensis 1.8 - z tego co czytałem to auto drogie i nie tak dobre jak się reklamuje a silnik 1.8 lubi bardzo olej.
2. Jakiś vag pb lub on - w vagach kompletnie się nie orientuję co do silników. Dużo jest 1.6 i tdi. Z dieslem ciężko bo dwumasy, wtryski i dpfy.
3. Jest też fiat bravo ale wszytko inne od 1.4 90km ma dwumase.
4. Ostatnio natrafiliśmy też na kie ceed ale tu juz kompletnie nie znam opinii na temat tego auta.
Prosiłbym o jakies opinię na temat moich propozycji i co było by dobrą opcją.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

31 Gru 2016, 19:14

Napisz coś o wymaganiach, przebiegach, sposobie jazdy,
1. Najbardziej olej lubią tsi od vag'a, ale to już do drugiego punktu bardziej ;P Pojawiały się takie informacje na temat 1.8, reszta podobno była ok. Musiałbyś poszukać dokładniejszego info na jakimś forum tojoty czy cuś (z czego to wynikało, czy to poprawili i kiedy)
2. jw. Nie napisałeś jaki model. W jakimś golfie v czy passacie b6 zostaje tylko przedpotopowe 1.6
3. Koło dwumasowe w benzyniakach jest trwalszym elementem niż w dieslach, 1.4 t-jet jak najbardziej ok
4. ceed również ok (nie orientuję się czy znajdziesz już coś w tej kasie), bliźniaczym autem jest i30, w obydwu silnik 1.6
Astra h to fajna opcja
Tak poza ww. to corolla e12, focus mk2, mondeo mk3, vectra c, volvo s40 (lub s60 jeśli ma być większe),
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Gru 2016, 21:20

Auto glównie do jazdy dziennej do pracy. Dziennie robię ok 100km w sumie. Czasem jak jest potrzeba to na dłuższą drogę i czasem przewieźć coś na przyczepce. Aktualnie mam diesla w kombi ale już nie potrzebuję tak dużego auta, a nowe diesle na krótkie trasy będą zbyt kosztowne.
Z vaga interesuje mnie golf, octavia i leon/altea.
Właśnie nie wiem jak z tym ceedem i czy warto.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie