Opel Insignia silnik ecoflex a normalny?

13 Gru 2019, 18:55

witam,
czy silnik ecoflex 2.0 160KM rózni się czymś od normalnego poza niższym spalaniem i niższą emisją spalin? dalej w nim wystepuje problem z uszczelką pompy oleju? jest bardziej/mniej awaryjny?
grzesiek1201
Nowicjusz

13 Gru 2019, 19:36

ecoFLEX to taki pakiet który miał poprawić ekonomię podczas użytkowania zawierają się w nim np. obniżenie zawieszenia czy węższe opony. Skrzynie biegów miał dłuższe przełożenia co skutkowało jazdą z niższymi obrotami. Sam samochód z takim pakietem był też lżejszy często o dobrych kilkadziesiąt kg. Wszystko to ma wpływ na spalanie. Co do samego silnika to nie wiem czy tam były wprowadzone jakieś specjalne rozwiązania w tej wersji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Gru 2019, 16:38

mam jeszcze jedno pytanko żeby już nie zasmiecać forum nowym tematem.
Oglądałem pewną insygnię w komisie, na jeździe próbnej zaczął się dymić na siwo, czuć było palony olej, na panelu wyświetlił się komunikat o wymianie oleju. Uparcie koleś twierdził, że to wypalanie DPFa. Oleju na pewno nie brakowało. Czego to mogła być przyczyna?
grzesiek1201
Nowicjusz

26 Gru 2019, 18:20

Dymienie na siwo to może być wypalanie DPFa a Ty mogłeś powiedzieć sprzedającemu że obejrzysz auto jeszcze raz jak się wypali :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wpadnij w dziurę
    Zima powoli ustaje, a wraz z wyższymi temperaturami i topniejącym śniegiem na drogach pokazują się dziury. Jazda po takiej ulicy wymaga od kierowcy sporo cierpliwości i umiejętności. Zwłaszcza, że nieumiejętne pokonywanie ...
    Summer Cars Party 2009 / relacja
    Summer Cars Party - Najszybsza impreza tego lata już za nami! Powoli opadają emocje po Summer Cars Party 2009 - imprezie która odbyła się 26 września 2009 na Lotnisku Sportowym "Muchowiec" w Katowicach. Można było ...