Opel Insignia - wybija 4 bieg.

19 Wrz 2019, 10:32

Dzień dobry,

mam pytanie mam opla insignie 2.0 diesel.

Przy redukcji z większej prędkości na 4 bieg, wybija go.

Przy niewielkiej prędkości redukcja jest ok, tyko przy większej powyżej 100 km.

Co to może być, jakiś znajomy co się tym niby interesuje mówi mi że może to być poduszka pod skrzynią biegów. Czy może dobrze mysleć może to być to ?, albo co ewentulanie innego ?

proszę o pomoc
loret
Początkujący

19 Wrz 2019, 11:15

Wiesz co tu raczej poduszka nie powinna robić problemu tym bardziej że masz to tylko przy jednym biegu. Ja bardziej obstawiam tu synchronizator tego biegu.
Powiedz jeszcze czy ten bieg wchodzi lekko bez wyczuwalnych zgrzytów? Najczęściej jak synchronizator siada to czasem biegi trochę ciężej wchodzą, później mogą wyskakiwać aż w końcu praktycznie wrzucenie biegu staje się nie możliwe.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Wrz 2019, 19:32

wchodzi dobrze, tylko przy wiekszej predkosci i redukcji to wybija. Tak do 100 km na godzine nie ma problemu z redukcja.

jakiegos pasjonata poznalem co niby sie interesuje insigniami i mowi ze to przez poduszke pod silnikiem. dlatego pytam bo wolal bym ja wymienic wpierw czy to ma sens ?
loret
Początkujący

20 Wrz 2019, 12:28

Moim zdaniem jak by to było przez poduszkę to prędkość obrotowa z jaką redukujesz nie miała by większego wpływu na to czy bieg wyskoczy a tu ma.

Możesz sprawdzić i wymienić poduszkę. Na pewno to tańsze niż grzebanie w skrzyni :) Sprawdź jak najpierw czy faktycznie widać że jest już zużyta.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne