Opel kadett.problem z elektryką instalacji gazowej

22 Maj 2008, 18:47

witam.mam mały problem zinstalacją lpg.chodzi o elektryke.wszystko działa jezdzi dobrze na gazie i na benzynie.odpala też z pierwszego.problem jest taki- na przełączniku benzyna-gaz w kabinie po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka lekko świecą sie diody na przełączniku.nie wiem co jest grane.myślałem że to przekaznik sie zlutował ale jak wyjme go to dalej sie palą.obok niego jest też bezpiecznik i po wyjęciu go też sie palą.jak wyjmę głowny bezpiecznik od gazu to wtedy gasnie wszystko.wiem tez że jak te kontrolki sie jarzą to instalacja lpg pobiera troche pradu z akumulatora bo jak postoi ze dwa dni nie odpalany to puzniej rozrusznik zauważalnie ciężej kręci.podejrzewam komputer od gazu albo sam przełącznik benzyna-gaz ale czekam na Wasze opinie.instalacja jest drugiej generacji
chicken19
Zaawansowany

23 Maj 2008, 15:42

dziś wyjmowałem liczniki Lcd i okazało sie że to w chyba w nich tkwi problem bo nie tylko przełącznik benzyna gaz sie jarzy tylko np podswietlenia przełączników itp.czy tu chodzi o słaby kontakt masy np?bo jak nacisne pedał hamulca to wszystko wtedy gasnie.a jak jest zaciągniety ręczny-kluczyk wyjety to jedynie w nocy widac że jarzy sie lampka hamulca a podczas jazdy i hamowania to i konka sie lekko jarzy prawego kierunkowskazu.pomóżcie koledzy bo drazni mnie ten problem
chicken19
Zaawansowany

23 Maj 2008, 22:52

Zazwyczaj takie cuda się dzieją jak jest jakiś problem z masą.Sam chyba tego nie usuniesz.Przyda ci się elektryk.
Zanim jednak do niego pojedziesz,poodłączaj złącza wskaźników i sprawdz te diody od gazu.Jak przestaną świecić,to wiadomo w czym problem.A jak będą nadal świecić,to problem będzie większy,bo będzie trzeba szukać w instalacji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Maj 2008, 10:08

własnie jak zdejme wtyczki z LCD to wszystko gaśnie tak jakby było normalnie.posprawdzam punkty masowe które widziałem i jak nie pomoze to skocze do elektryka.dzięki
chicken19
Zaawansowany

20 Maj 2012, 20:31

Sprawdż punkty z masą
niki77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 09 1975
Auto: peugeot 306