Opel Meriva 2003 (1.6 benzyna 100KM) Auto po postoju nie zapala.

04 Paź 2015, 17:51

Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum, a głównym celem mojego pojawienia się jest problem, z którym sam nie potrafię sobie poradzić. Jakiś czas temu zakupiłem Opla Merivę z 2003 roku (1.6 benzyna 100KM). Po przejechaniu ok 700km samochód po zaparkowaniu na parkingu i postoju na nim ok 4 godzin po prostu zdechł. Nie chciał zapalić. Na szczęście udało się go uruchomić po uprzednim uderzeniu parę razy w pompkę paliwa. Następnego dnia sytuacja się powtórzyła jednak uderzanie w pompkę paliwa nie zawsze skutkowało chcianym efektem. Gdy samochód już się uruchomi to jedzie bez żadnych problemów również po krótkim postoju zapala bez kłopotów.. Jednak po dłuższym postoju coś go bierze. Jeden mechanik stwierdza konieczność wymiany pompki paliwa (drogi interes), inny stwierdza, że to coś z układem elektrycznym ponieważ pompka jest dobra skoro nie robi problemów w trakcie jazdy. Bezpieczniki są okej, nie wiem jak z przekaźnikiem. Jestem nieco zagubiony w temacie motoryzacji, dlatego proszę o pomoc :(
SzaloneJajco
Obserwowany

Auto: Opel Meriva
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Paź 2015, 18:53

Co ja bym zrobił?!Wymontował i sprawdził na zewnątrz czy działa po każdym jej podpięciu pod 12V,nqturalnie z szybkim cyklicznym podpięciem oraz po pewnych przerwach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator ET i szerokości felgi
    Porównywarka ET i szerokości felgi pozwoli wizualnie przedstawić różnice jakie wynikną po zmianie felg. Na tej podstawie jesteśmy w stanie sprawdzić jeszcze przed zakupem czy takie felgi nie będą nam wystawały ...