Opel Meriva A - utorowanie drogi do włącznika świateł cofania

01 Cze 2023, 01:25

Cześć Wszystkim,

podejrzewam, że padł mi włącznik od świateł cofania, który znajduje się przy skrzyni biegów. Niestety nie dam rady wymienić tej części bez wymontowania pewnej innej części, która jest po drodze. Szukam nazwy tej części oraz sposobu jej usunięcia z drogi. Znajduje się obok akumulatora i skrzynki z przekaźnikami. Jest połączona z podkładką od akumulatora. Załączam zdjęcie z zaznaczoną częścią.

Jeżeli ktoś zna lepszy sposob na wymianę włącznika, to również proszę o odpowiedź :)

PS: To mój pierwszy wpis na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość, jeżeli zrobiłem jakiś błąd w dodawaniu tego wpisu :ok:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dzięki i pozdrawiam
ganepe
Obserwowany

• 01 Cze 2023, 09:47

Słabo widać na zdjęciu ale jest tam jakaś wtyczka. Silnik masz benzynowy?

Przyjrzyj się do czego jest przykręcony ten element plastikowy z wtyczką i z czym się łączy. Może łatwiej usunąć / wyjąć akumulator i zrobi się dostęp dzięki któremu wymienisz czujnik od stopu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Cze 2023, 10:55

To będzie diesel . Przy akumulatorze widać sterownik świec żarowych . To na czerwono to filtr paliwa . Lepiej tego bez potrzeby nie ruszać . Rozpięcie przewodów zapowietrzy układ zasilania paliwem . Można wypiąć z mocowania i uchylić na tyle ile pozwolą elastyczne przewody zasilające . Najlepiej spróbować wymontować akumulator i jego podstawę o ile się da odkręcić .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

01 Cze 2023, 11:26

Rokiko i Bonifacy, dziękuję Wam za odpowiedzi.
    Bonifacy, jestem pod wrażeniem rozpoznania tylu elementów na podstawie średniej jakości zdjęcia :D
    Pozdrawiam
    ganepe
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj
      Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...