1) Trzeba sprawdzić TPS, czy poprawnie działa, jak OK to:
2) Trzeba sprawdzić elektronikę, znaczy się sterownik skrzynki, w tym masę do sterownika.
3) Sprawdzić ciśnienie jakie daje skrzynka
4) Trzeba sprawdzić wybierak biegu (drążek zamiany) czy jest odpowiednio rozpoznawany przez sterownik.
Skoro po zablokowaniu poszczególnych biegów w pozycjach 1, 2, 3 jest wszystko OK to ze skrzynką mechanicznie wszystko jest OK. Problem raczej będzie z zaśniedziałym stykiem albo niepoprawną pracą któregoś z czujników. Przyda się dobry fachowiec z dobrym komputerem diagnostycznym, powinien szybko znaleźć przyczynę.
U mnie też kiedyś tak był że długo zostawała mi jedynka podczas gdy powinna już wskoczyć dwójka. Problemem u mnie była niewłaściwa praca silnika, a dokładniej niedopały na cylindrach. Dlatego zanim ktokolwiek zacznie kopać przy skrzynce, trzeba sprawdzić układ zasilania silnika, a więc powietrze, iskrę i paliwo. Komputer diagnostyczny również się do tego bardzo przydaje. Gdybyś była bardzo zdesperowana w poszukiwaniu fachowca z głową od automatów to daj znać to podam ci adres człowieka z Żor na Śląsku, z Krakowa to będzie godzina jazdy
![Wink ;)]()
Pozdrawiam