Opel mokka czy nissan qashqai, który lepszy?

08 Kwi 2015, 15:32

Witam. Nosimy się z zamiarem kupna nowego crossovera do 90 tys zł. Oglądaliśmy już kilka modeli i na razie zawęziliśmy ofertę do dwóch tj. mokka i qashqai. Ma to być auto dla mojej żony i oba jej się podobają. Dodam iż myślimy o skrzyni automatycznej. Silnik benzynowy gdyż żona jeździ głównie po mieście na krótkich odcinkach. Które z tych aut waszym zdaniem będzie lepsze? Które ma lepsze silniki i skrzynię biegów. Nie umiemy się zdecydować, może ktoś z Was miał do czynienia z tymi modelami i mógłby się podzielić swoją opinią. Może ktoś z Was ma jakieś inne propozycje, które warto rozważyć. Prosimy o pomoc
chrzaszczu
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW

08 Kwi 2015, 16:09

chrzaszczu napisał(a):Które z tych aut waszym zdaniem będzie lepsze?

Żadne. Ale wiem, że jak kobieta się uprze, to nie ma zmiłuj. Tylko ty, jako facet, musisz wiedzieć jedno - suvy i crossovery do miasta to pomyłka ekonomiczna. Pali więcej niż kombi z racji wagi, mniej praktycznie niż kombi, zwykle i gabaryty większe. Żona na pewno nie da się przekonać na jakiegoś hatchbacka chociażby? Ja rozumiem, że miejska dżungla, ale to nawet nie ma napędu na cztery koła, pamiętam jak mój profesor mikroekonomii śmiał się z SUVów z napędem na przednie koła, których jedyną zaletą był fakt, że podobały się kobietom a faceci bezradni musieli im je kupować :P
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

08 Kwi 2015, 17:03

Też jestem zdania że SUVy nie są sensowny wyborem jak nie mają napędu 4x4. A dlaczego? Przykład z zestawieniem kompaktowego kombi i vana.
Cena:
1. kompakt 2. van 3. suv 4x2
Przestronność wnętrza:
1. van 2. kompakt 3. suv 4x2
Spalanie
1. kompakt 2. van 3. suv 4x2
Wygoda:
1. van 2. kompakt 3. suv 4x2
Prowadzenie
1. kompakt 2. van/suv 4x2
Osiągi:
1. kompakt 2. van/suv 4x2
Moda:
1. suv 4x2 2. suv 3. van
Prześwit:
1. suv 4x2 2. van/kompakt
Podsumowując dopłacamy 10-20tys. do auta które jest modne i ma niezawsze większy prześwit, a jak skusimy się na napęd 4x4, który wykorzystamy raz na tydzień w zimie to dochodzimy często nawet do 30tys. Gdzie jest sens? :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Kwi 2015, 21:29

Wielkie dzięki za odpowiedź.
Ja też osobiście wolałbym jakiegoś hatchback-a ale teraz wyzwanie przede mną jak przekonać żonę :D
chrzaszczu
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW

11 Kwi 2015, 21:32

Mokka to w ogóle porażka. Suv na podłodze segmentu B. :roll: Jeszcze tak rozbudowany...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Kwi 2015, 22:02

z tych 2 to Mazde cx5 albo Ford Kuga :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)