Opel Monterey 3,1 TDI 96r. problemy

20 Lut 2010, 16:57

Witam
Od niedawna jestem właścicielem Montereya.
Chciałem prosić o pomoc, wskazówki i rady, ponieważ mam problemy z samochodem.
Montek to moj pierwszy w ogole w życiu samochód więc prosze o wyrozumiałość :) ok przejdzmy do sedna:

Problem 1
Przez całą zimę mam problem z paleniem auta. Wymieniłem akumulatory, oraz świece. Domyslam się że wina tkwi w wtryskach. Próby odlapenia samochodu wyglądają tak:
Grzeje swiece 3 razy przekręcam kluczyk i próbuję odpalić przez 4-5 sekund ... nic, gdzieje świece 2-3 razy i próbuję odpalić przez 4-5 sekund .... nic, i tak kilka razy. Z rury leci biały dym co świadczy ze dochodzi paliwo i że sie spala.... za którymś razem ( 5,6,8 ) podczas kręcania słychac " buffff " .... krece koleny raz .... " bufff" .... pokręce go troche dłuzej .... buffff 2 sek bufff ... 2 sek buffff 1 sek bufff bufff bufff bufff ... chmara dymu i auto pali. Przy ostrej zimie czasami próba uruchomienia samochodu trwala tak długo, że zdązyły rozładować się akumulatory. Przymierzam się do wymiany wtrysków, ale nie jestem pewien na 100 czy w nich tkwi problem, jeżeli ktoś może coś poradzic to bardzo proszę o pomoc.

Problem 2
Ostatnio podczas jazdy samochodem zauważyłem, że biegi zaczeły chodzić ciężej .... przy próbie wbicia wstecznego zaczeły się zgrzyty.... mam wrazenie ze sprzęgło mimo że wbite jest do końca było jakby dopiero w połowie .... zadam głupie pytanie ale po prostu nie wiem ... czy monterey ma sprzęgło hydrauliczne ? i jezeli tak to gdzie dokładnie uzupełnia się płyn?

Prosze o wszelką pomoc.

p.s. czy jest ktoś z rejonów Żor Jastrzębia Zdroju , Rybnika kto posiada montereya?
Pozdrawiam i dziękuję.
Ostatnio edytowany przez penny, 20 Lut 2010, 18:17, edytowano w sumie 1 raz
penny
Nowicjusz

Miejscowość: Żory

20 Lut 2010, 18:04

co do 1 problemu
świece wymieniłeś ale objawy są takie że nie grzeją :wink: dokładnie tak wygląda odpalanmie silnika bez sprawnego grzania świec, przekaźnik działa?? prąd na świece jest podawany? wyciągnąć świece sprawdzić po kolei czy każda grzeje odpowiednio. opcja grzania na włącznik też jest jak przekaźniki szczezły :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Lut 2010, 19:56

monterey ma sprzęgło hydrauliczne i z mojej wiedzy wynik aże płyn pieże z układu hydraulicznego
Niech moc i moment obrotowy będą z Wami
croochy
Początkujący

Miejscowość: Lublin/Cyców

22 Lut 2010, 15:09

Dziękuję za odpowiedzi

Jeżeli chodzi o płyn do gdzie dokładnie uzupełnia się płyn hydrauliczny ? Zasugerowano mi również ze możliwe ze sprzęgło się zapowietrzyło więc w najblizszym czasie bede to sprawdzał.

Mam pytanie .. " za prawym akumulatorem " pomiedzy akumulatorem a szybą znajduje się maly zbiornik. Czy ktoś mogłby mi powiedzieć od czego on jest ? :-)
penny
Nowicjusz

22 Lut 2010, 18:34

na to pytanie CI nie odpowiem, bo ja mam fabrycznie jeden aku

Zbiorniczek błynu hamulcowego masz przy serwie
croochy
Początkujący

22 Lut 2010, 19:49

powinny byc 2 jeden o hamulca drugi od sprzęgła (ten "płyn hydrauliczny" to nic innego jak płyn hamulcowy DOT 4)
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006
    Design modelu BMW Concept Coupé Mille Miglia z 2006 roku to współczesna interpretacja stylu prezentowanego przez legendarne BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé z 1940 roku, łącząca tradycję z nowoczesnością. ...
    ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...

23 Lut 2010, 07:10

no własnie nie koniecznie DOT4, na zbiorniczku jest opisane "ONLY DOT3" :mrgreen:
croochy
Początkujący

23 Lut 2010, 07:21

dot 3 mozna zastąpić przez dot 4 ale odwrotnie juz nie bardzo
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Lut 2010, 08:16

wiem że można, ale to tylko tak w kwestii formalnej napisałem
croochy
Początkujący

23 Lut 2010, 08:58

zresztą DOT3 już nie wszędzie kupi :evil:
pocieszny
Forumowicz VIP

02 Mar 2010, 17:56

problem ze sprzęgłem rozwiązałem wystarczyło faktycznie dolać płynu.
a problem 1 musi jeszcze poczekać :/ bo narazie pieniądze na naprawę musze przeznaczyć na opony :) jest cieplej więc montek narazie pali ... mam tylko nadzieję ze nic się nie zrypie do czasu naprawy.
penny
Nowicjusz

07 Mar 2010, 00:34

Proponowałbym także sprawdzić czujnik w obudowie termostatu jedenz nich jest odpowiedzialny za puszczanie prądu na świece.

[ Dodano: Nie Mar 07, 2010 00:36 ]
Odnośnie sprzegła to raczej wywal cały płyn i zalej nowy. Bo pewnie stary zbyt dużo nałykał się wilgoci.
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie

07 Mar 2010, 00:58

Nawiązując do problemu 1
Wydaje mi się że wydobywanie sie dużej ilości dymu jest spowodowane spaleniem paliwa, czyli świece muszą grzać, prąd więc dochodzi ... w przeciwnym razie by nie kopcił .... choć może się myle ...
penny
Nowicjusz

07 Mar 2010, 01:23

penny napisał(a):.... choć może się myle ...
niedogrzany silnik, zimny układ wydechowy, mała tem spalin, duża ilość pary wodnej i nie spalonego paliwa.... chmura bialego dymu za autem a sasiedzi nie wiedzą czy mgła czy odpalasz auto :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Mar 2010, 21:53

W zimie wszystko niedogrzane więc mój też dymi, ale wszystko zależy ile tego dymu i przez jaki długi czas.
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie