Opel Omega 2.0 16V (automat) kombi

07 Lut 2009, 18:49

Chciałbym założyc gaz do mojej omegi.Auto ma przejechane 260000km. Bardzo dużo pali jak się jeżdzi po miescie ok.14/100. na trasie bez wariacji ok.10/100. Do pracy dojeżdzam w dwie strony i wychodzi 32km.Za 80 zł tankuje tygodniowo. Chciłbym założyć sekwencję ile kosztuje i czy sie oplaca czy to sie zwróci czy niebedzie problemów z samochodem.Rocznie robie około 180000.
Ostatnio edytowany przez przemas44, 07 Lut 2009, 19:16, edytowano w sumie 1 raz
przemas44
Nowicjusz

07 Lut 2009, 19:05

Tylko sekwencja.A ile kosztuje?Tego ci nie da rady powiedzieć,ponieważ co rejon,co warsztat to inne ceny.Cena zależy również od firmy samej instalacji gazowej.Musisz poprostu tym samochodem pojeździć po warsztatach w okolicy i popytać ile będzie cię to kosztować.
Co do zwrotu kosztów - musisz policzyć ile km robisz rocznie,ile gazu będzie ci spalał(liczy się tak,że LPG pali więciej o 2litry niż PB).Jak znasz cenę LPG,znasz ile robisz rocznie km,czyli ile rocznie spalisz litrów LPG i ile kosztuje gaz w twojej okolicy,ile kosztuje onstalacja,podzielisz i wyjdzie ci po ilu km zwróci ci się koszt instaalcji.Możesz też policzyć ile zaoszczędzisz na np. 1000 km jadąc na LPG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Lut 2009, 17:42

Do tego samochodu możesz założyć zarówno sekwencję jak i instalację II generacji. Kwestia wybory czy chcesz zapłacić około 1500 za instalację która wymaga częstrzych przeglądów i daje troszkę mniejszy komfort jazdy, czy chcesz zapłacić powyżej 2500 i mieć zbliżoną instalację do benzynowej (bez spadków mocy itp.). Pamiętaj tylko by nie montować ,,taniej,, sekwencji (za mniejszą cenę niż 2500) bo możesz mieć tylko problemy.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994

13 Lut 2009, 16:07

witam. napisze tak- założyłem sekwencje do takiego modelu wydałem 2100 przez miesiąc było ok nawet lepiej niż na benzynie bo oczywiście silnik nie szarpał. Kolejne pół roku były częste wizyty w zakładzie to przegląd to wadliwa listwa wtryskiwacza i wtryski czyszczone były minimum raz na miesiąc.Gazownik powiedział że w gwaranfcję już tego nie przyjmie wiec zaczyna sie do tego dokładanie. benzyne tankowałem za 150 zł miesięcznie gazu palił mi średnio3 dm więcej. Trzeba pamiętać że gaz się przełacza po rozgrzaniu silnika czyli ok 2kil. Ja robię ok 14000 rocznie więc to jest mało. Finał jest taki że go sprzedałem i kupiłem passata 1,8 i nawe nie myśle o gazie do niego bo to samobójstwo.
tylko motocykle!
pablo21
Nowicjusz

13 Lut 2009, 21:07

pablo21 przykro mi że miałeś takie doświadczenia, ale mam mieszane uczucia czytając twoją wypowiedź. Z jednej strony jest tak, że samochód jeździł znakomicie przez miesiąc czasu - wnioskuję więc że instalacja była zamontowana prawidłowo i gazownik zrobił to zgodnie ze sztuką. Z drugiej strony auto przestało chodzić po miesiącu i zaczęły się problemy i można wnioskować iż instalacja sekwencyjna była marna :( . Więc nie wiem czy powinieneś mieć pretensje do ,,gazu,, czy do siebie że zbyt przyoszczędziłeś.
Migaz
Zaawansowany

14 Lut 2009, 13:18

czy to oznacza że wadliwa listwa wtryskiwaczy odezwała się dopiero po miesiącu? Ok , a co z drugą raczej nie możliwe żeby była wadliwa. O wadliwej listwie dowiedziałem się dopiero po poradzie konkurencyjnej firmy bo tam gdzie montowałem to czyścili silniczek krokowy i wtryski i za to musiałem zapłacić. Więc jest tak że instalacja wcale mi się nie zwruciła a i jeszcze z tego powodu musiałem sprzedać naprawde dopieszczone auto za niewielkie pieniądze. Było mi przykro patrząc na bezradność gazownika .
tylko motocykle!
pablo21
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...
    Toyota SA 1949 rok
    Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...

14 Lut 2009, 13:23

co do oszczędności to gazownik do modelu dobrał instalację i to on wyliczył tą kwote po prostu zaufałem " FACHOWCOWI". w okolicy ceny takiej instalacji wychodzą ok 2000zł
tylko motocykle!
pablo21
Nowicjusz

15 Lut 2009, 18:03

Czyszczenie silniczka krokowego przy nierównej pracy silnika? to farsa. Nie napisałeś jaka to instalacja (jakie komponenty) więc trudno mi ocenić wadliwość tej instalacji, ale powiem tak, że jak do mnie klient przyjeżdza z takim autem i mówi ,,chcę instalacje z górnej półki,, to montuje ladirenzo z dwustopniowym reduktorem za 3700 zł. Może zrobiłeś zbyt mały wywiad środowiskowy na temat instalacji.
Migaz
Zaawansowany