Opel Omega - samochód do driftu

22 Lut 2023, 13:22

Omega to konstrukcja zbliżona do Sierry – rodzinny samochód z napędem na tył. Auto powstało w dwóch generacjach, a ostatnia (produkowana w latach 1994 – 2003) dobrze nadaje się na pierwsze treningi driftu. Z racji niższego wieku samochód jest tańszy w zakupie i zdecydowanie łatwiej dostępny. Nietrudno jest też znaleźć egzemplarz z ponad 200-konną V-szóstką pod maską.
Opel Omega - samochód do driftu Niestety, w wielu mocniejszych specyfikacjach Omega jest wyposażona w automatyczną skrzynię biegów, która mocno ogranicza driftignowy potencjał auta. Samochód boryka się też z podobnym problemem, co Sierra – jest ciężki i nawet większy niż konkurent spod znaku Forda.

Auto do driftu BMW serii 3
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13111
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

22 Lut 2023, 14:02

Najlepsza wersja była z silnikiem 3.0 V6 z racji dosyć lekkiego tyłu można ją było łatwo wprowadzić w poślizg kontrolowany. Ja miałem Omegę B z silnikiem 2.0 16V i nawet ta wersja dawała radę ale łatwiej jej było stracić przyczepność przy mokrym asfalcie. Jednak patrząc na trzy generacje tej Omegi chyba najbardziej utknęła mi w pamięci wersja z pierwszej generacji Omega A Evo 500 posiadająca silnik 3.0 24V o mocy aż do 272KM. W tamtych czasach robiło to niesamowite wrażenie jak po naszych ulicach jeździły Maluchy, Polonezy :mrgreen:

Fajnie tak czasem sobie sięgnąć pamięcią do takich samochodów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35